wyznaczenie parametru p i q wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Ponczus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 116
Rejestracja: 16 maja 2011, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

wyznaczenie parametru p i q wielomianu

Post autor: Ponczus »

\(\displaystyle{ Oblicz\ p\ i\ q\ p,q \ in\ R}\) wiedząc , że \(\displaystyle{ w(x)=z(x)}\) oraz \(\displaystyle{ z(x)=( x^{2}+qx+p)(x-q)}\) i \(\displaystyle{ w(x)=x^3-px-q}\)

Niestety nie wiem jak temu podołać, z wielomianu z(x) wnioskuje że q jest miejscem zerowym i ze -p*q=-q
Proszę o pomoc
Awatar użytkownika
dawid.barracuda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1766
Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
Podziękował: 480 razy
Pomógł: 94 razy

wyznaczenie parametru p i q wielomianu

Post autor: dawid.barracuda »

Skoro wielomiany są równe to ich współczynniki przy tych samych potęgach muszą być równe. Wymnóż \(\displaystyle{ z(x)}\), uporządkuj parametry przy potęgach i przyrównaj je do parametrów przy \(\displaystyle{ w(x)}\). Wyjdzie jakiś układ równań.
ODPOWIEDZ