Dostałem takie zadanie.
Uprość wyrażenie:
\(\displaystyle{ \frac{W_{4}(x)}{W_{3}(x)}=\frac{x^4-4x^3+7x^2-4x+4}{x^3-2x^2-x+2}}\)
jeżeli wiadomo, że liczby 1 i 2 są pierwiastkami równania \(\displaystyle{ W_{4}(x)=0}\)
oraz liczba 2 jest pierwiastkiem równania \(\displaystyle{ W_{3}(x)=0}\)
-> Sprawdzam np. pierwszy wielomian \(\displaystyle{ W_{4}}\) i 1 ani 2 w ogóle nie pasują mi jako pierwiastki. Czy coś źle robię czy jest jakiś błąd w treści?
np. gdy pierwiastek wynosi \(\displaystyle{ 1}\):
\(\displaystyle{ W_{4}(1)= 1-4+7-4+4}\)
\(\displaystyle{ 4\neq0}\)
Uprość wyrażenie
- rtuszyns
- Użytkownik
- Posty: 2042
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 229 razy
Uprość wyrażenie
Faktycznie coś jest nie tak:
Z dzielenia bezpośredniego wielomianów mamy:
\(\displaystyle{ \frac{W_4(x)}{W_3(x)}=(x-2)+4\frac{x^2-2x+2}{x^3-2x^2-x+2}}\)
Z dzielenia bezpośredniego wielomianów mamy:
\(\displaystyle{ \frac{W_4(x)}{W_3(x)}=(x-2)+4\frac{x^2-2x+2}{x^3-2x^2-x+2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 25 mar 2007, o 16:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 2 razy
Uprość wyrażenie
Zadanie dostałem od cioci z Ameryki, która jest profesorem matematyki, otrzymała też przed kilkoma laty w Poznaniu doktorat Honoris Causa.
Koresponduję z nią sporadycznie i takie właśnie proste zadanko z tamtejszego programu szkoły średniej mi wysłała. Stąd kilka razy sprawdzałem, czy na pewno to ona popełniła błąd.
Ale źle przepisane musi być na pewno, potwierdziliście mnie w wątpliwościach, dzięki.
Koresponduję z nią sporadycznie i takie właśnie proste zadanko z tamtejszego programu szkoły średniej mi wysłała. Stąd kilka razy sprawdzałem, czy na pewno to ona popełniła błąd.
Ale źle przepisane musi być na pewno, potwierdziliście mnie w wątpliwościach, dzięki.