Wyznaczanie reszty bez dzielenia

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
marek252
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 662
Rejestracja: 9 wrz 2010, o 21:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 154 razy

Wyznaczanie reszty bez dzielenia

Post autor: marek252 »

Witam.
W jaki sposób wyznaczyć resztę z dzielenia \(\displaystyle{ W(x)=x^5-3^4+5x-1}\) przez \(\displaystyle{ P(x)=x(x-1)(x-2)}\) nie wykonując dzielenia pisemnie?
Pozdrawiam
Andreas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1130
Rejestracja: 1 lis 2008, o 22:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 156 razy

Wyznaczanie reszty bez dzielenia

Post autor: Andreas »

\(\displaystyle{ A(x) \cdot P(x)=W(x) \\
A(x)=ax^2+bx+c}\)
marek252
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 662
Rejestracja: 9 wrz 2010, o 21:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 154 razy

Wyznaczanie reszty bez dzielenia

Post autor: marek252 »

A nie raczej jakoś tak?
\(\displaystyle{ W(x)=P(x) \cdot A(x)+R\\R=ax^2+bx+c}\)
Tylko co to mi daje? Skąd wziąć a,b,c?
edit:
Już wiem, dzięki za naprowadzenie.
ODPOWIEDZ