Pierwiastek wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
ElisaM
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 10 mar 2012, o 17:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 2 razy

Pierwiastek wielomianu

Post autor: ElisaM »

Witam!
Chciałabym prosić o pomoc w takim zadaniu.
Liczba \(\displaystyle{ r}\) jest pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\). Wyznacz pozostałe pierwiastki tego wielomianu.
\(\displaystyle{ W(x)=x ^{5}+2x ^{4}+2x ^{3}+4x ^{2}-3x-6}\), \(\displaystyle{ r=-2}\)

Korzystając ze schematu Hornera otrzymałam taką postać:
\(\displaystyle{ W(x)=(x+2)(x ^{4}+2x ^{2}-3)}\)

W zadaniach, które do tej pory rozwiązywałam, zawsze po wykonaniu dzielenia otrzymywałam wynik dzielenia stopnia drugiego, a więc można było wtedy skorzystać z równania kwadratowego.

Po próbie dalszego dzielenia wyrażenia \(\displaystyle{ (x ^{4}+2x ^{2}-3)}\) otrzymuję wynik \(\displaystyle{ x ^{2}}\), a reszta wynosi \(\displaystyle{ -3}\). W tym momencie nie potrafię nic więcej zrobić.

Dodam, że w odpowiedziach podano, że rozwiązaniem tego zadania są wartości \(\displaystyle{ -1, 1}\).

Czy mógłby ktoś, jeśli ma chwilkę czasu, sprawdzić, czy nie popełniłam błędu przy pierwszym dzieleniu?

Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania. Jutro mam z tego kartkówkę, chciałabym więc to zrozumieć.
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2013, o 21:38 przez ElisaM, łącznie zmieniany 1 raz.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Pierwiastek wielomianu

Post autor: piasek101 »

Podstaw \(\displaystyle{ x^2=t}\)
Kacper20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 344
Rejestracja: 14 lut 2013, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nisko
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 52 razy

Pierwiastek wielomianu

Post autor: Kacper20 »

Lub - skorzystać ze schematu Hornera.
ElisaM
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 10 mar 2012, o 17:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 2 razy

Pierwiastek wielomianu

Post autor: ElisaM »

Skorzystałam ze schematu Hornera i właśnie coś mi nie chce wyjść...
Kacper20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 344
Rejestracja: 14 lut 2013, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nisko
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 52 razy

Pierwiastek wielomianu

Post autor: Kacper20 »

Pamiętaj, że jeśli nie ma pierwiastka trzeciego stopnia w tym przypadku to w jego miejsce wstawiasz 0.
ElisaM
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 10 mar 2012, o 17:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 2 razy

Pierwiastek wielomianu

Post autor: ElisaM »

Przy wykorzystaniu zmiennej \(\displaystyle{ t}\) wyszło. Dziękuję!
ODPOWIEDZ