Równość wielomianów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
ElisaM
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 10 mar 2012, o 17:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 2 razy

Równość wielomianów

Post autor: ElisaM »

Witam!
Chciałabym prosić o pomoc w rozwiązaniu tego zadania:
Sprawdź, czy istnieją takie liczby a i b, dla których wielomiany \(\displaystyle{ W(x)}\) i \(\displaystyle{ P(x)}\) są równe, jeśli:
\(\displaystyle{ W(x)=(2ax-b) ^{3}}\)
\(\displaystyle{ P(x)=8x ^{3}-10x ^{2}+6x-1}\)

Rozwinęłam już pierwszy wielomian:
\(\displaystyle{ W(x)=(2ax-b) ^{3}=8a ^{3}x ^{3}-12a ^{2} x ^{2}b+6axb ^{2}-b ^{3}}\)
Nie wiem jednak, jak dalej należy zabrać się do tego zadania, ponieważ w zadaniach rozwiązywanych na lekcji należało obliczyć tylko jeden parametr.

Z góry dziękuję za wyjaśnienie metody obliczania tego typu zadań.
konrad509
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1841
Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska :D
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 323 razy

Równość wielomianów

Post autor: konrad509 »

Trzeba przyrównać współczynniki.
ElisaM
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 10 mar 2012, o 17:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 2 razy

Równość wielomianów

Post autor: ElisaM »

Problem stanowi dla mnie to, że przy przyrównaniu współczynników w niektórych miejscach pozostają dwie zmienne i nie wiem, jak wtedy obie obliczyć.
konrad509
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1841
Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska :D
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 323 razy

Równość wielomianów

Post autor: konrad509 »

Pokaż jak liczysz.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Równość wielomianów

Post autor: lukasz1804 »

Przyrównaj najpierw współczynniki wiodące (przy \(\displaystyle{ x^3}\)) i wyrazy wolne. Mając już "podejrzane" wartości parametrów \(\displaystyle{ a,b}\) porównaj współczynniki przy \(\displaystyle{ x^2}\) i/lub przy \(\displaystyle{ x}\).
ElisaM
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 10 mar 2012, o 17:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 2 razy

Równość wielomianów

Post autor: ElisaM »

Dziękuję za pomoc. Wszystko wyszło, jak należy.
ODPOWIEDZ