Funkcja elementarna

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
tacx92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 9 kwie 2013, o 10:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

Funkcja elementarna

Post autor: tacx92 »

Dane są wielomiany: \(\displaystyle{ W(x) = -8x+4 P(x) = x^{2}+2x-1, Q(x)=5 x^{3} -x+4}\)
Zapisz w najprostszej postaci: \(\displaystyle{ \frac{1}{4}W(x)(P(x)-Q(x))}\)

wyznacz a i b wiedząc że \(\displaystyle{ W(x)= \frac{2}{3} x^{3}- \frac{1}{5} x^{2}+ax-b}\)
oraz \(\displaystyle{ W(0)= \frac{1}{5} ; W(1)=0}\)

Rozwiąż równania wielomianowe, podaj krotności pierwiastków:
a) \(\displaystyle{ -5 x^{2} (x-1)( x^{2}+6x-7 )=0}\)
b) \(\displaystyle{ x^{3} + 2x^{2} -16x-32=0}\)
miodzio1988

Funkcja elementarna

Post autor: miodzio1988 »

Wykonaj te działania w pierwszym, jaki jest problem?
tacx92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 9 kwie 2013, o 10:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

Funkcja elementarna

Post autor: tacx92 »

Nie ogarniam tego serio
miodzio1988

Funkcja elementarna

Post autor: miodzio1988 »

serio masz milion przykładów na forum gdzie się odejmuje mnoży wielomiany, poszukaj a od razu znajdziesz.
tacx92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 9 kwie 2013, o 10:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

Funkcja elementarna

Post autor: tacx92 »

Widzę że "pomagacie" na tym forum :/
miodzio1988

Funkcja elementarna

Post autor: miodzio1988 »

Gotowca nie dostaniesz, nie chcesz się sam tego nauczyć? Chcesz uwalić maturę? Jak nie nie to weź się do orobty i napisz z czym konkretnie jest problem
ODPOWIEDZ