pytanie odnosnie wielomianu
- rtuszyns
- Użytkownik
- Posty: 2042
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 229 razy
pytanie odnosnie wielomianu
Wielomian stopnia \(\displaystyle{ n}\)
\(\displaystyle{ W_n(x)=a_0x^0+a_1x^1+a_2x^2+\dots +a_nx^n=\sum\limits_{i=0}^n a_ix^i}\)
Zatem \(\displaystyle{ W_1(x)=a_0+a_1x}\)
i dalej \(\displaystyle{ \left[W_1(x)\right]^2=\left(a_0+a_1x\right)^2}\)
\(\displaystyle{ W_n(x)=a_0x^0+a_1x^1+a_2x^2+\dots +a_nx^n=\sum\limits_{i=0}^n a_ix^i}\)
Zatem \(\displaystyle{ W_1(x)=a_0+a_1x}\)
i dalej \(\displaystyle{ \left[W_1(x)\right]^2=\left(a_0+a_1x\right)^2}\)