równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 206
- Rejestracja: 8 gru 2006, o 19:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 85 razy
- Pomógł: 6 razy
równanie
\(\displaystyle{ x^3+|x^2-2x|=0}\) jak to rozwiązać bo jak robie to tak \(\displaystyle{ x^2-2x=-x^3 \\ v \\ x^2-2x=x^3}\) to wychodzi ze rownanie spelnia 1 a nie spelnia ;/
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
równanie
Jednym rozwiązaniem jest \(\displaystyle{ x=0}\).
Poza tym x nie może być dodatni, ponieważ wtedy \(\displaystyle{ x^3+|x^2-2x|>0}\)
Zatem \(\displaystyle{ x0}\)
\(\displaystyle{ x^3+|x^2-2x|=x^3+x^2-2x=0\\
x^2+x-2=0\\
x=1\ \cup\ x=-2}\)
\(\displaystyle{ x=1}\) nie należy do dziedziny.
Dla \(\displaystyle{ x=-2}\) wszystko się zgadza.
Czyli:
\(\displaystyle{ x=0\ \cup\ x=-2}\)
Poza tym x nie może być dodatni, ponieważ wtedy \(\displaystyle{ x^3+|x^2-2x|>0}\)
Zatem \(\displaystyle{ x0}\)
\(\displaystyle{ x^3+|x^2-2x|=x^3+x^2-2x=0\\
x^2+x-2=0\\
x=1\ \cup\ x=-2}\)
\(\displaystyle{ x=1}\) nie należy do dziedziny.
Dla \(\displaystyle{ x=-2}\) wszystko się zgadza.
Czyli:
\(\displaystyle{ x=0\ \cup\ x=-2}\)