wielomian stopnia 2015 podzielny przez wielomian
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 14 lut 2012, o 17:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kj
- Podziękował: 13 razy
wielomian stopnia 2015 podzielny przez wielomian
Udowodnij, że wielomian \(\displaystyle{ W\left( x\right)=x ^{2015}+x-1}\) jest podzielny przez wielomian \(\displaystyle{ g\left( x\right)=x ^{2}-x+1}\)
Pomoże ktoś?
Pomoże ktoś?
wielomian stopnia 2015 podzielny przez wielomian
Pierwiastki zespolone tego wielomianu to \(\displaystyle{ \frac{1\pm i\sqrt{3}}{2}}\). Zadanie dotyczy więc liczb zespolonych z wzorem de Moivre'a. Sprowadź je do postaci trygonometrycznej, podstaw do wzoru na \(\displaystyle{ W(x)}\) i pokaż, że są jego pierwiastkami. To wystarczy.
wielomian stopnia 2015 podzielny przez wielomian
\(\displaystyle{ g(x) =(x-e^{\frac{\pi i}{3}} )( x-e^{\frac{5\pi i}{3}} )}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 14 lut 2012, o 17:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kj
- Podziękował: 13 razy
wielomian stopnia 2015 podzielny przez wielomian
Nie da się prościej? Jestem dopiero w liceum, nie miałam takich abstrakcji :c
wielomian stopnia 2015 podzielny przez wielomian
Też się zastanawiałem. Rozwiązanie przez liczby zespolone jest prościutkie, ale zważywszy wiek, też miałem wątpliwości. Trzeba poszukać po głowie, ale już nie dziś
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 14 lut 2012, o 17:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kj
- Podziękował: 13 razy
wielomian stopnia 2015 podzielny przez wielomian
Jutro również byłabym wdzięczna za jakieś wskazówki
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
wielomian stopnia 2015 podzielny przez wielomian
Bez liczb zespolonych:
Oczywiście wielomian \(\displaystyle{ t^{671}+1}\) jest podzielny przez \(\displaystyle{ t+1}\) (bo jego pierwiastkiem jest \(\displaystyle{ -1}\)). W takim razie istnieje \(\displaystyle{ V(t)}\) takie, że:
\(\displaystyle{ t^{671}+1=(t+1)V(t)}\)
Podstawiając w tej równości \(\displaystyle{ t=x^3}\) otrzymujemy:
\(\displaystyle{ x^{2013}+1 = (x^3+1)V(x^3)=(x+1)(x^2-x+1)V(x)}\)
co oznacza, że wielomian \(\displaystyle{ x^{2013}+1}\) jest podzielny przez \(\displaystyle{ x^2-x+1}\).
W takim razie mamy:
\(\displaystyle{ x^{2015}+x-1=x^2(x^{2013}+1)-(x^2-x+1)}\)
czyli nasz wielomian jest różnicą dwóch wielomianów podzielnych przez \(\displaystyle{ x^2-x+1}\), a zatem sam też jest przez ten wielomian podzielny.
Q.
Oczywiście wielomian \(\displaystyle{ t^{671}+1}\) jest podzielny przez \(\displaystyle{ t+1}\) (bo jego pierwiastkiem jest \(\displaystyle{ -1}\)). W takim razie istnieje \(\displaystyle{ V(t)}\) takie, że:
\(\displaystyle{ t^{671}+1=(t+1)V(t)}\)
Podstawiając w tej równości \(\displaystyle{ t=x^3}\) otrzymujemy:
\(\displaystyle{ x^{2013}+1 = (x^3+1)V(x^3)=(x+1)(x^2-x+1)V(x)}\)
co oznacza, że wielomian \(\displaystyle{ x^{2013}+1}\) jest podzielny przez \(\displaystyle{ x^2-x+1}\).
W takim razie mamy:
\(\displaystyle{ x^{2015}+x-1=x^2(x^{2013}+1)-(x^2-x+1)}\)
czyli nasz wielomian jest różnicą dwóch wielomianów podzielnych przez \(\displaystyle{ x^2-x+1}\), a zatem sam też jest przez ten wielomian podzielny.
Q.