miejsce zerowe

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
lasq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 19 wrz 2012, o 18:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 6 razy

miejsce zerowe

Post autor: lasq »

\(\displaystyle{ f(x)=1+15x+75x ^{2}+125x ^{3}}\)
Próbowałem z wyłączeniem czynnika ale nic nie daje chyba
Ostatnio zmieniony 3 kwie 2013, o 17:55 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .Temat umieszczony w złym dziale.
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

miejsce zerowe

Post autor: loitzl9006 »

\(\displaystyle{ -\frac15}\) jest miejscem zerowym - podziel to przez dwumian \(\displaystyle{ \left( x+\frac15\right)}\)
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

miejsce zerowe

Post autor: mortan517 »

\(\displaystyle{ f(x)=1+15x+75x ^{2}+125x ^{3}=(5x+1)^{3}}\)
ODPOWIEDZ