\(\displaystyle{ \left| x ^{3}-3x \right| \ge 2}\)
Jak się rozwiązuje taką nierówność?
Czy tak?:
\(\displaystyle{ D:x \in \left\langle - \sqrt{3},0 \right\rangle \cup \left\langle + \sqrt{3},+ \infty \right)}\)
dla \(\displaystyle{ x^{3} -3x \ge 0}\)
\(\displaystyle{ \wedge}\)
\(\displaystyle{ \left( - \infty,- \sqrt{3} \right) \cup \left( 0,+ \sqrt{3} \right)}\) dla \(\displaystyle{ x^{3} -3x <0}\)
\(\displaystyle{ x^{3}-3x-2 \ge 0}\)
Sprawdzam z tw. o pierwiastkach całkowitych przy pomocy tw. Bezouta, że pierwiastkiem jest \(\displaystyle{ -1}\)
Dzielę metodą Hornera i wychodzi \(\displaystyle{ \left( x+1\right)\left( x ^{2}-x-2 \right)}\)
Tutaj, w równaniu kwadratowym liczę pierwiastki z delty i mam \(\displaystyle{ \left( x+1\right) ^{2} \left( x -2 \right)}\)
Rysuję sobie oś OX, gdzie oznaczam pierwiastki i rysuję wykres pomocniczy.
z niego odczytuję \(\displaystyle{ x \in \left\langle 2,+ \infty \right) \cup \left\{ -1\right\}}\) co jest zgodne z dziedziną.
równanie \(\displaystyle{ x^{3}-3x+2 \ge 0}\) robię analogicznie dla drugiej części dziedziny.
Czy to jest prawidłowy tok myślenia? Zawsze niepewnie czuję się z nierównościami gdy mam wartość bezwzględną. Mam kłopot z poznaniem kiedy należy zmienić stronę znaku \(\displaystyle{ \ge}\) a kiedy nie.
Rozwiąż nierówność wielomianową z wartością bezwzględną.
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Rozwiąż nierówność wielomianową z wartością bezwzględną.
Tak na wstępie - to jest nierówność, a nie równanie.
Tok rozumowania jak najbardziej poprawny, właśnie tak to należy zrobić. Rachunki pobieżnie sprawdziłem, na 1.rzut oka są dobrze.
Tok rozumowania jak najbardziej poprawny, właśnie tak to należy zrobić. Rachunki pobieżnie sprawdziłem, na 1.rzut oka są dobrze.
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 9 kwie 2012, o 17:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 1 raz
Rozwiąż nierówność wielomianową z wartością bezwzględną.
No tak. To znaczy, że coś jest liczone nie tak?cosinus90 pisze:Tak na wstępie - to jest nierówność, a nie równanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 9 kwie 2012, o 17:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 1 raz
Rozwiąż nierówność wielomianową z wartością bezwzględną.
A faktycznie, źle napisałem w opisie. Już poprawiłem. Na szczęście w tytule było dobrze;)
A czy druga część nierówności to będzie
\(\displaystyle{ x ^{3}-3x+2 \ge 0}\) czy \(\displaystyle{ x ^{3}-3x+2 \le 0}\)
i gdyby przy dwójce był x to jakby to wpłynęło na znak?
A czy druga część nierówności to będzie
\(\displaystyle{ x ^{3}-3x+2 \ge 0}\) czy \(\displaystyle{ x ^{3}-3x+2 \le 0}\)
i gdyby przy dwójce był x to jakby to wpłynęło na znak?
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Rozwiąż nierówność wielomianową z wartością bezwzględną.
W przypadku gdy wyrażenie pod wartością bezwzględną przyjmuje znak ujemny, nierówność ma postać
\(\displaystyle{ -(x^3 - 3x) \ge 2}\), co po uproszczeniach daje
\(\displaystyle{ x^3 - 3x + 2 \le 0}\)
Gdyby przy dwójce był "iks", rozpatrywany przypadek w żaden sposób nie wpływa na jego znak - zmieniasz znak ewentualnie przy wyrażeniu w wartości bezwzględnej, którą rozpatrujesz.
\(\displaystyle{ -(x^3 - 3x) \ge 2}\), co po uproszczeniach daje
\(\displaystyle{ x^3 - 3x + 2 \le 0}\)
Gdyby przy dwójce był "iks", rozpatrywany przypadek w żaden sposób nie wpływa na jego znak - zmieniasz znak ewentualnie przy wyrażeniu w wartości bezwzględnej, którą rozpatrujesz.