Rozwiąż równanie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
qiu1994
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 29 lis 2011, o 19:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 25 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: qiu1994 »

\(\displaystyle{ w(x) + (x) = 0}\)
gdzie
\(\displaystyle{ u(x) = 2x-6}\)
oraz
\(\displaystyle{ w(x)= -\frac{1}{4} (x+2)^{2}(x-3)}\)

prosiłbym o jakiś łatwy sposób i wyjaśnienie, ponieważ nie umiem tego dobrze zwinąć...
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: pyzol »

\(\displaystyle{ -\frac{1}{4} (x+2)^{2}(x-3)+2(x-3)=(x-3)\left[-\frac{1}{4} (x+2)^{2}+2 \right]}\)
Ten drugi nawias możesz rozbić ze wzoru skróconego mnożenia, a jak Cię to przerasta, to wymnóż i deltunia.
qiu1994
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 29 lis 2011, o 19:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 25 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: qiu1994 »

własnie tak miałem , jesli jest ok, to widocznei cos zle mnożyłem: ) sprawdze zaraz, dziekuje:)
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: pyzol »

\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) się Ci gdzieś w wyniku pojawi, także tym się nie przejmuj.
ODPOWIEDZ