Rozkład na czynniki
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 9 kwie 2012, o 17:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 1 raz
Rozkład na czynniki
Rozłóż na czynniki wielomian W(x)
\(\displaystyle{ a)\ W(x)= x^{3}+2x ^{2} -7x+4\\
b)\ W(x)= 3x^{3}+13x ^{2} +7x+1}\)
Mam takie funkcje i nie wiem jak je rozłożyć. Nie dostrzegam tu ani możliwości grupowania, ani żadnych wzorów skróconego mnożenia.
Próbowałem znaleźć odpowiedź do tego zadania. Ale też bez rezultatu.
\(\displaystyle{ a)\ W(x)= x^{3}+2x ^{2} -7x+4\\
b)\ W(x)= 3x^{3}+13x ^{2} +7x+1}\)
Mam takie funkcje i nie wiem jak je rozłożyć. Nie dostrzegam tu ani możliwości grupowania, ani żadnych wzorów skróconego mnożenia.
Próbowałem znaleźć odpowiedź do tego zadania. Ale też bez rezultatu.
Ostatnio zmieniony 2 kwie 2013, o 22:28 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- edith1423
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 8 sty 2010, o 19:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 40 razy
Rozkład na czynniki
Szukasz sobie pierwiastka w a). Podpowiem, ze to będzie \(\displaystyle{ 1}\) I wpisujesz do schematu to i działasz. Jak nie rozumiesz, to pisz.
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 9 kwie 2012, o 17:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 1 raz
Rozkład na czynniki
Mając pierwiastek wiem co robić. Chciałbym się nauczyć jak znaleźć ten pierwiastek.
Twierdzenie Bezouta i jechane po kolei liczny naturalne? Bo wydaje się bez sensu taki pomysł przy mniej przyjaznych współczynnikach.
Twierdzenie Bezouta i jechane po kolei liczny naturalne? Bo wydaje się bez sensu taki pomysł przy mniej przyjaznych współczynnikach.
- edith1423
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 8 sty 2010, o 19:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 40 razy
Rozkład na czynniki
Tak jak mówisz. Ale w przypadku a) to widać, ze to będzie \(\displaystyle{ 1}\). Proponuję sprawdzać zawsze na początku \(\displaystyle{ 1,-1,2,-2}\) ( no chyba że \(\displaystyle{ 2-jki}\) odpadają, no ale te \(\displaystyle{ 1-nki}\)warto), a potem rozpisywać te dzielniki wszystkie.
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 30 sty 2011, o 16:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 27 razy
Rozkład na czynniki
Można grupowaniem, chociaż nie bardzo się opłaca:
a) \(\displaystyle{ W(x) = x^{3}+2x ^{2} -7x+4 = x^3 - 2x^2 + x + 4x^2 - 8x + 4 = x(x^2 - 2x + 1) + 4(x^2 - 2x + 1)}\)
b) \(\displaystyle{ W(x) = 3x^{3}+13x ^{2} +7x+1 = 3x^3 + x^2 + 12x^2 + 7x + 1 = x^2(3x+1) + 12 \left(x+\frac{1}{3}\right)\left(x+\frac{1}{4}\right) = x^2(3x+1) + \left(3x+1\right)\left(4x+1 \right)}\)
Twierdzenie o pierwiastku całkowitym, twierdzenie o pierwiastku wymiernym jest tutaj zdecydowanie przydatne. A jak ani wymierny, ani całkowity to wzory Cardano.
a) \(\displaystyle{ W(x) = x^{3}+2x ^{2} -7x+4 = x^3 - 2x^2 + x + 4x^2 - 8x + 4 = x(x^2 - 2x + 1) + 4(x^2 - 2x + 1)}\)
b) \(\displaystyle{ W(x) = 3x^{3}+13x ^{2} +7x+1 = 3x^3 + x^2 + 12x^2 + 7x + 1 = x^2(3x+1) + 12 \left(x+\frac{1}{3}\right)\left(x+\frac{1}{4}\right) = x^2(3x+1) + \left(3x+1\right)\left(4x+1 \right)}\)
Twierdzenie o pierwiastku całkowitym, twierdzenie o pierwiastku wymiernym jest tutaj zdecydowanie przydatne. A jak ani wymierny, ani całkowity to wzory Cardano.
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 9 kwie 2012, o 17:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 1 raz
Rozkład na czynniki
Co tu się wydarzyło? jak to przekształciłeśb) \(\displaystyle{ W(x) = 3x^{3}+13x ^{2} +7x+1 = 3x^3 + x^2 + 12x^2 + 7x + 1 = x^2(3x+1) + 12 \left(x+\frac{1}{3}\right)\left(x+\frac{1}{4}\right)}\)
\(\displaystyle{ 12x^2 + 7x + 1 =12 \left(x+\frac{1}{3}\right)\left(x+\frac{1}{4}\right)}\)
Czy to ze wzorów Cardano? A jeśli nie to jak zauważyć, że tak to się przekształci? (sprawdziłem, że to jest prawdziwe przemnażając te nawiasy) Delta wychodzi ujemna, więc dlaczego wychodzą z tego pierwiastki?:D
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Rozkład na czynniki
Czasami łatwo znaleźć w ten sposób, że patrzysz ile współczynników jest dodatnich/ujemnych i jakie one są , w pierwszym mamy \(\displaystyle{ 1, 2, -7, 4}\) czyli widzimy, że jeżeli podstawimy jedynkę to nam się wyzeruje, bo suma współczynników dodatnich \(\displaystyle{ 1, 2, 4}\) i suma ujemnych \(\displaystyle{ -7}\) daje \(\displaystyle{ 0}\).