Proste równanie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
uki122
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 15 maja 2010, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy

Proste równanie

Post autor: uki122 »

Witam.
Jak to rozwiazać? chyba pozna pora i juz nie myśle:

\(\displaystyle{ x(x ^{3}+2)=0}\)

\(\displaystyle{ x=0, x ^{3}+2=0}\) ???

Z góry dziękuje
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Proste równanie

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ x^3=-2}\) i kończyć jak Pitagorasa
uki122
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 15 maja 2010, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy

Proste równanie

Post autor: uki122 »

dalej nie rozumiem ... ;p
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Proste równanie

Post autor: piasek101 »

Pierwiastkujesz stronami.
uki122
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 15 maja 2010, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy

Proste równanie

Post autor: uki122 »

Rozumiem że:

\(\displaystyle{ x=- \sqrt[3]{2}}\) ?
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Proste równanie

Post autor: kamil13151 »

piasek101 pisze:\(\displaystyle{ x^3=-2}\) i kończyć jak Pitagorasa
Dosyć dziwne sformułowanie, ja się domyśliłem co to znaczy tylko dlatego, że wiedziałem co zrobić Wydaje mi się, że nie jest to dobry pomysł tak podpowiadać, bo potem uczeń dostaje \(\displaystyle{ x^2=2}\) bądź \(\displaystyle{ x^2=-2}\) i może zapomnieć o dwóch/braku pierwiastków.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Proste równanie

Post autor: piasek101 »

Już Ty mnie nie ucz jak podpowiadać.
ODPOWIEDZ