wielomian, trudne
-
- Użytkownik
- Posty: 1054
- Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 696 razy
wielomian, trudne
Witam,
Wielomian \(\displaystyle{ W(x) = x^7 + ax^5 + bx^3 + cx + 7}\) jest podzielny przez wielomian \(\displaystyle{ x^2 + x + 1.}\) Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian\(\displaystyle{ x^2 - x + 1.}\)
Wielomian \(\displaystyle{ W(x) = x^7 + ax^5 + bx^3 + cx + 7}\) jest podzielny przez wielomian \(\displaystyle{ x^2 + x + 1.}\) Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian\(\displaystyle{ x^2 - x + 1.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
wielomian, trudne
Można użyć liczb zespolonych, można też skorzystać z faktu, że:
\(\displaystyle{ x^4+x^2+1= (x^2+x+1)(x^2-x+1)}\)
dzięki któremu łatwo znaleźć resztę z dzielenia \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ x^2+x+1}\) i korzystając z tego, że jest równa zero otrzymać, że \(\displaystyle{ a=c+1, b=c-6}\).
W takim razie mamy:
\(\displaystyle{ W(x)= x^7+x^5-6x^3+7 +c(x^5+x^3+x)}\)
Wielomian w nawiasie na mocy początkowej uwagi dzieli się przez \(\displaystyle{ x^2-x+1}\), wystarczy zatem podzielić z resztą ten wcześniejszy:
\(\displaystyle{ x^7+x^5-6x^3+7 = x^3(x^4+x^2+1) -7(x^3+1)+14}\)
skąd widać, że reszta jest równa \(\displaystyle{ 14}\).
Q.
\(\displaystyle{ x^4+x^2+1= (x^2+x+1)(x^2-x+1)}\)
dzięki któremu łatwo znaleźć resztę z dzielenia \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ x^2+x+1}\) i korzystając z tego, że jest równa zero otrzymać, że \(\displaystyle{ a=c+1, b=c-6}\).
W takim razie mamy:
\(\displaystyle{ W(x)= x^7+x^5-6x^3+7 +c(x^5+x^3+x)}\)
Wielomian w nawiasie na mocy początkowej uwagi dzieli się przez \(\displaystyle{ x^2-x+1}\), wystarczy zatem podzielić z resztą ten wcześniejszy:
\(\displaystyle{ x^7+x^5-6x^3+7 = x^3(x^4+x^2+1) -7(x^3+1)+14}\)
skąd widać, że reszta jest równa \(\displaystyle{ 14}\).
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 1054
- Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 696 razy
wielomian, trudne
Nie rozumiem, skąd wynika to, że reszta jest równa zero.Można użyć liczb zespolonych, można też skorzystać z faktu, że:
\(\displaystyle{ x^4+x^2+1= (x^2+x+1)(x^2-x+1)}\)
dzięki któremu łatwo znaleźć resztę z dzielenia \(\displaystyle{ W(x)}\) przez\(\displaystyle{ x^2+x+1}\) i korzystając z tego, że jest równa zero otrzymać, że\(\displaystyle{ a=c+1, b=c-6.}\)
Ostatnio zmieniony 24 mar 2013, o 14:00 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
wielomian, trudne
No jeśli wielomian \(\displaystyle{ W(x)}\) jest podzielny przez \(\displaystyle{ x^2+x+1}\), to znaczy, że reszta z dzielenia przez \(\displaystyle{ x^2+x+1}\) jest równa zero - to definicja podzielności wielomianów.
Q.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
wielomian, trudne
\(\displaystyle{ x^7 + ax^5 + bx^3 + cx + 7= x^3(x^4+x^2+1) +(a-1)x^5+(b-1)x^3+ cx+ 7 =\\ =
x^3(x^4+x^2+1) +(a-1)x(x^4+x^2+1)+(b-a)x^3+ (c-a+1)x+ 7 =\\ =
x^3\underline{(x^4+x^2+1)} +(a-1)x\underline{(x^4+x^2+1)}+(b-a)\underline{(x^3-1)}+ (c-a+1)x+ 7+b-a}\)
Podkreślone wyrażenia są podzielne przez \(\displaystyle{ x^2+x+1}\), zatem resztą z dzielenia jest \(\displaystyle{ (c-a+1)x+ 7+b-a}\).
Oczywiście można też było na piechotę dzielić pisemnie przez \(\displaystyle{ x^2+x+1}\), ale to więcej pracy.
Q.
x^3(x^4+x^2+1) +(a-1)x(x^4+x^2+1)+(b-a)x^3+ (c-a+1)x+ 7 =\\ =
x^3\underline{(x^4+x^2+1)} +(a-1)x\underline{(x^4+x^2+1)}+(b-a)\underline{(x^3-1)}+ (c-a+1)x+ 7+b-a}\)
Podkreślone wyrażenia są podzielne przez \(\displaystyle{ x^2+x+1}\), zatem resztą z dzielenia jest \(\displaystyle{ (c-a+1)x+ 7+b-a}\).
Oczywiście można też było na piechotę dzielić pisemnie przez \(\displaystyle{ x^2+x+1}\), ale to więcej pracy.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
wielomian, trudne
Można też inaczej: wielomian \(\displaystyle{ W(x)}\) możemy przedstawić w postaci: \(\displaystyle{ W(x)=(x^2+x+1)Q(x)}\), biorąc przeciwny argument dostajemy: \(\displaystyle{ W(-x)=(x^2-x+1)Q(-x)}\) co możemy zapisać jako \(\displaystyle{ -W(-x)=-(x^2-x+1)Q(-x)}\). Teraz wystarczy zauważyć, że \(\displaystyle{ -W(-x)=W(x)-14}\), a z tego wynika: \(\displaystyle{ W(x)=-(x^2-x+1)Q(-x)+14}\).