Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x^{3}+kx^{2}-4}\)
a) Wyznacz współczynnik \(\displaystyle{ k}\) tego wielomianu wiedząc, że wielomian ten jest podzielny przez dwumian \(\displaystyle{ x+2}\)
b) Dla wyznaczonej wartości \(\displaystyle{ k}\) rozłóż wielomian na czynniki i podaj wszystkie jego pierwiastki.
Z góry dziękuje za pomoc
Wielomian z współczynnikiem
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Wielomian z współczynnikiem
Na mocy tw.Bezoute'a:
\(\displaystyle{ W(-2)=0 \\ (-2)^3+(-2)^2k-4=0 \\ -8+4k-4=0 \\ k=3 \\ W(x)=x^3+3x^2-4}\)
\(\displaystyle{ W(x)=x^3+3x^2-4=x^3+2x^2+x^2-4=x^2(x+2)+(x-2)(x+2)=(x+2)(x^2+x+2)}\)
\(\displaystyle{ \Delta=9 \Rightarrow \sqrt{\Delta}=3 \\ x_1=-2 \ \ \ , \ \ \ x_2=1}\)
\(\displaystyle{ W(x)=(x+2)(x+2)(x-1)=(x+2)^2(x-1)}\)
\(\displaystyle{ W(-2)=0 \\ (-2)^3+(-2)^2k-4=0 \\ -8+4k-4=0 \\ k=3 \\ W(x)=x^3+3x^2-4}\)
\(\displaystyle{ W(x)=x^3+3x^2-4=x^3+2x^2+x^2-4=x^2(x+2)+(x-2)(x+2)=(x+2)(x^2+x+2)}\)
\(\displaystyle{ \Delta=9 \Rightarrow \sqrt{\Delta}=3 \\ x_1=-2 \ \ \ , \ \ \ x_2=1}\)
\(\displaystyle{ W(x)=(x+2)(x+2)(x-1)=(x+2)^2(x-1)}\)