Witam. Nie mogę rozwiązać następującego zadania:
Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W\left( x\right)=x ^{2013} -2x ^{2012} +2x ^{2011}-1}\) przez wielomian \(\displaystyle{ G\left( x\right)=x ^{3}-x}\).
Jeśli będziemy dzielić wielomiany ręcznie to zbyt długo zejdzie. Macie jakieś pomysły jak to policzyć?
Reszta z dzielenia wielomianów
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 2 gru 2011, o 16:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zaręby
- Podziękował: 15 razy
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Reszta z dzielenia wielomianów
Reszta jest postaci:
\(\displaystyle{ R(x)=ax^2+bx+c}\)
A całe równanie możesz zapisać:
\(\displaystyle{ W(x)=G(x)\cdot P(x)+R(x)}\)
Podstawiając pierwiastki wielomianu \(\displaystyle{ P(x)}\), znajdziesz parametry:
\(\displaystyle{ W(1)=0=a\cdot 1^2+b\cdot 1+c\\
W(0)=-1=c\\
W(-1)=-6=a-b+c}\)
\(\displaystyle{ R(x)=ax^2+bx+c}\)
A całe równanie możesz zapisać:
\(\displaystyle{ W(x)=G(x)\cdot P(x)+R(x)}\)
Podstawiając pierwiastki wielomianu \(\displaystyle{ P(x)}\), znajdziesz parametry:
\(\displaystyle{ W(1)=0=a\cdot 1^2+b\cdot 1+c\\
W(0)=-1=c\\
W(-1)=-6=a-b+c}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 2 gru 2011, o 16:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zaręby
- Podziękował: 15 razy
Reszta z dzielenia wielomianów
Po rozwiązaniu tego układu równań wychodzi mi: \(\displaystyle{ R\left( x\right)=-2x ^{2}+3x-1}\)
Dobrze mi wyszło?
Dobrze mi wyszło?