Rozklad - sprawdzenie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Lame
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 133
Rejestracja: 24 paź 2009, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy

Rozklad - sprawdzenie

Post autor: Lame »

\(\displaystyle{ 5 x^{3} +21 x^{2}-21x-5 = 5(x ^{3} -1)-21x(x-1)=5(x-1)(x ^{2} +x+1)-21(x-1)=(5-21x)(x-1)(x ^{2} +x+1)}\)

Gdzie zrobiłem bład ?:) bo troche sie z odpowiedzia nie zgadza.
dawid-cichacki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 9 sty 2013, o 21:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zawiercie
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 6 razy

Rozklad - sprawdzenie

Post autor: dawid-cichacki »

\(\displaystyle{ 5( x^{3} - 1 )+ 21x(x-1)}\)
zamiast \(\displaystyle{ -}\) ma byc \(\displaystyle{ +}\)
ODPOWIEDZ