wielomian, zadano
-
- Użytkownik
- Posty: 1054
- Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 696 razy
wielomian, zadano
Wielomian \(\displaystyle{ W(x) = 6x^4 + 10x^3 + ax^2 -15x + b}\) jest podzielny przez trójmian\(\displaystyle{ P( x ) = 3x^2 +5x -7}\). Wyznacz liczby \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\).
Ostatnio zmieniony 20 mar 2013, o 22:26 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
wielomian, zadano
\(\displaystyle{ P(x)}\) ma nieładne pierwiastki. Lepiej wykonać dzielenie i wymusić zerową resztę.
Ja natomiast znalazłem wynik dzielenia przez grupowanie, musi wyjść \(\displaystyle{ 2x^2-3}\). Stąd łatwo dało się odczytać \(\displaystyle{ a=-23, b=21}\)
Ja natomiast znalazłem wynik dzielenia przez grupowanie, musi wyjść \(\displaystyle{ 2x^2-3}\). Stąd łatwo dało się odczytać \(\displaystyle{ a=-23, b=21}\)
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
wielomian, zadano
Łatwo wydzielić z wyjściowego wielomianu kawałek
\(\displaystyle{ 2x^2(3x^2+5x-7)}\)
gdyż dwa pierwsze składniki pokrywają się z odpowiednimi danego wielomianu.
pozostaje z wyjściowego wielomianu do grupowania
\(\displaystyle{ dx^2-15x+b}\)
gdzie \(\displaystyle{ d}\) jest jakąś liczbą, nie jest ważne, jaką. Ponieważ ten kawałek też ma być podzielny przez
\(\displaystyle{ 3x^2+5x-7}\)
to przez porównanie współczynników widać, że
\(\displaystyle{ dx^2-15x+b=-3(3x^2+5x-7)}\)
a zatem wyjściowy wielomian ma następujący rozkład:
\(\displaystyle{ 2x^2(3x^2+5x-7)-3(3x^2+5x-7)}\)
Stąd łatwo wyliczyć wszystkie współczynniki.
Całe to rozwiązanie jest "trikowe", zamiast niego można zrobić ręczne dzielenie i dojść do tego samego bez doszukiwania się rozkładu, który ja znalazłem przez ogląd. A w pamięci dzielić wielomianów nie potrafię, więc wymyśliłem coś takiego.
\(\displaystyle{ 2x^2(3x^2+5x-7)}\)
gdyż dwa pierwsze składniki pokrywają się z odpowiednimi danego wielomianu.
pozostaje z wyjściowego wielomianu do grupowania
\(\displaystyle{ dx^2-15x+b}\)
gdzie \(\displaystyle{ d}\) jest jakąś liczbą, nie jest ważne, jaką. Ponieważ ten kawałek też ma być podzielny przez
\(\displaystyle{ 3x^2+5x-7}\)
to przez porównanie współczynników widać, że
\(\displaystyle{ dx^2-15x+b=-3(3x^2+5x-7)}\)
a zatem wyjściowy wielomian ma następujący rozkład:
\(\displaystyle{ 2x^2(3x^2+5x-7)-3(3x^2+5x-7)}\)
Stąd łatwo wyliczyć wszystkie współczynniki.
Całe to rozwiązanie jest "trikowe", zamiast niego można zrobić ręczne dzielenie i dojść do tego samego bez doszukiwania się rozkładu, który ja znalazłem przez ogląd. A w pamięci dzielić wielomianów nie potrafię, więc wymyśliłem coś takiego.