Równanie wielomanowe
Równanie wielomanowe
Mam problem z dwoma zadaniami. nastepujaco:
1)Podstawa prostopadloscianu jest kwadratem o boku \(\displaystyle{ x+2}\), a wysokość prostopadloscianu wynosi \(\displaystyle{ x^2-4x+4}\)
a) wyznacz wielomian opisujący objętość tego prostopadloscianu
b) wyznacz dziedzinie tej funkcji
c) oblicz dla jakiej wartości \(\displaystyle{ x}\) objętość prostopadloscianu wynosi \(\displaystyle{ 1024}\)
2)dla jakiej wartości parametry a reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W \left( x \right) =x^4- \left( a-3 \right) \left( a+3 \right) x^3+ \left( a+3 \right) ^2x^2-5 \left( a+1 \right) x-5}\) przez dwumian \(\displaystyle{ x-1}\) wynosi \(\displaystyle{ 3}\)?
Bylbym dozgonnie wdzięczny za rozwiazanie i sposób w jaki zostało rozwiązane
1)Podstawa prostopadloscianu jest kwadratem o boku \(\displaystyle{ x+2}\), a wysokość prostopadloscianu wynosi \(\displaystyle{ x^2-4x+4}\)
a) wyznacz wielomian opisujący objętość tego prostopadloscianu
b) wyznacz dziedzinie tej funkcji
c) oblicz dla jakiej wartości \(\displaystyle{ x}\) objętość prostopadloscianu wynosi \(\displaystyle{ 1024}\)
2)dla jakiej wartości parametry a reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W \left( x \right) =x^4- \left( a-3 \right) \left( a+3 \right) x^3+ \left( a+3 \right) ^2x^2-5 \left( a+1 \right) x-5}\) przez dwumian \(\displaystyle{ x-1}\) wynosi \(\displaystyle{ 3}\)?
Bylbym dozgonnie wdzięczny za rozwiazanie i sposób w jaki zostało rozwiązane
Ostatnio zmieniony 18 mar 2013, o 22:09 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
Równanie wielomanowe
\(\displaystyle{ V=abh}\)
w tym wypadku \(\displaystyle{ b=a}\) wiec \(\displaystyle{ V=a^{2}h}\)
w tym wypadku \(\displaystyle{ b=a}\) wiec \(\displaystyle{ V=a^{2}h}\)
Ostatnio zmieniony 19 mar 2013, o 16:09 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Równanie wielomanowe
1 b) Podstawia i wysokość muszą być liczbami dodatnimi.
1 c) Komentarz, że Ci nie wyszło, niewiele pomoże jeśli nie widać obliczeń do poprawienia.
2) Jest takie twierdzenie mówiące o tym, że reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez dwumian \(\displaystyle{ x-a}\) jest równa \(\displaystyle{ W(a)}\). Wystarczy skorzystać, podstawić i policzyć.
1 c) Komentarz, że Ci nie wyszło, niewiele pomoże jeśli nie widać obliczeń do poprawienia.
2) Jest takie twierdzenie mówiące o tym, że reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez dwumian \(\displaystyle{ x-a}\) jest równa \(\displaystyle{ W(a)}\). Wystarczy skorzystać, podstawić i policzyć.
Równanie wielomanowe
Rozumiem że w c) trzeba zrobić \(\displaystyle{ (x+2)^2(x^2-4x+4)=1024}\) ?
w 2) za \(\displaystyle{ 1}\) podstawiam pod \(\displaystyle{ x}\) ? Czyli by wyszło \(\displaystyle{ W(1)=1-(a-3)(a+3)1^3+(a+3)^2 \cdot 1^2-5(a+1)1-5}\)
w 2) za \(\displaystyle{ 1}\) podstawiam pod \(\displaystyle{ x}\) ? Czyli by wyszło \(\displaystyle{ W(1)=1-(a-3)(a+3)1^3+(a+3)^2 \cdot 1^2-5(a+1)1-5}\)