Witam. Mam taki problem z zadaniem :
Wielomian \(\displaystyle{ W(x) = x^{7} + ax^{5} + bx^{3} + cx + 7}\) jest podzielny przez wielomian \(\displaystyle{ x^{2} + x + 1}\). Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez wielomian \(\displaystyle{ x^{2} -x + 1.}\)
Nie mam zbytnio pomysłu jak to rozwiązać. Zapisałem to w postaci : \(\displaystyle{ W(x) = (x^{5} + ax^{3})x^{2} + (bx^{2}+c)x + 7}\) i stoję w miejscu.
Dzięki za pomoc i pozdrawiam
Wielomian z parametrami i wyznaczenie reszty z dzielenia
-
- Użytkownik
- Posty: 198
- Rejestracja: 10 paź 2011, o 17:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: --
- Podziękował: 62 razy
Wielomian z parametrami i wyznaczenie reszty z dzielenia
Reszta wychodzi taka ? :
\(\displaystyle{ cx + ax + a + b + x + 7 = 0}\) ?
\(\displaystyle{ cx + ax + a + b + x + 7 = 0}\) ?