Dzielenie wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
immo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 9 sty 2012, o 21:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL

Dzielenie wielomianu

Post autor: immo »

Witam

Wielomian \(\displaystyle{ W(x) = x ^{3}+bx ^{2}+cx+24}\) jest podzielny przez wielomian \(\displaystyle{ P(x) = x-4}\), a przy dzieleniu wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez dwumian \(\displaystyle{ V(x) x+2}\) otrzymujemy resztę \(\displaystyle{ 36}\). Rozwiąż nierówność \(\displaystyle{ W(x) \ge 0}\).

I teraz pytanie - czemu nie mogę skorzystać z twierdzenia wielomianów z resztą?
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Dzielenie wielomianu

Post autor: pyzol »

\(\displaystyle{ \begin{cases} W(4)=0 \\ W(-2)=36 \end{cases}}\)
ODPOWIEDZ