Wielomiany z paramtrem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Bertal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 21 wrz 2009, o 13:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bukowa

Wielomiany z paramtrem

Post autor: Bertal »

\(\displaystyle{ W(x) = x^{4}+3x ^{2} + m}\)
Reszta dzielenia wielomianu przez \(\displaystyle{ (x+1)}\) wynosi \(\displaystyle{ 8}\). Oblicz \(\displaystyle{ m}\), a następnie rozłóż na czynniki możliwie najniższego stopnia.
m mi wyszło 4, ale nie moge rozłożyć.
Ostatnio zmieniony 12 mar 2013, o 16:03 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Wielomiany z paramtrem

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ W(-1)=8}\)
Bertal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 21 wrz 2009, o 13:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bukowa

Wielomiany z paramtrem

Post autor: Bertal »

wiem, tak mi wyszło m=4 ale potem nie moge rozłożyć na czynniki
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Wielomiany z paramtrem

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ (x^2+x+2)(x^2-x+2)}\)
ODPOWIEDZ