Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ 3x ^3 + x^2 + 4x - 4 = 0}\)
Cześć, mam problem z tym przykładem. Korzystałem z twierdzenia Bezouta, ale nic mi nie wychodzi. Prosiłbym też o jakieś wyjaśnienie. Z góry dzięki.
Równanie wielomian
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 13 sty 2013, o 20:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: DB
- Podziękował: 18 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 19 lis 2009, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 121 razy
- Pomógł: 156 razy
Równanie wielomian
Na początek dobrze by było znaleźć jeden z pierwiastków tego wielomianu. Poszukaj pierwiastków wśród całkowitych i wymiernych. W razie problemów spójrz na poniższą podpowiedź:
Po znalezieniu tego pierwastka spróbuj zapisać ten wielomian równoważnie jako iloczyn wielomianu stopnia pierwszego (tj. \(\displaystyle{ x-x_1}\), gdzie \(\displaystyle{ x_1}\) to znaleziony przez Ciebie pierwiastek) i drugiego (znajdujesz go dzieląc Twój wielomian przez wielomian \(\displaystyle{ x-x_1}\)), korzystając z twierdzenia Bezout. Następnie zastanów się czy ten wielomian stopnia drugiego ma rozwiązania (np. policz deltę) w dziedzinie liczb rzeczywistych.
Ukryta treść:
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 13 sty 2013, o 20:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: DB
- Podziękował: 18 razy
Równanie wielomian
Czyli jak całkowite dzielniki (tutaj -4) po podstawieniu do równania nie dadzą 0 to muszę szukać w wymiernych?
-
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 19 lis 2009, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 121 razy
- Pomógł: 156 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 13 sty 2013, o 20:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: DB
- Podziękował: 18 razy
Równanie wielomian
Żeby nie zakładać już nowego tematu to jeszcze jedna sprawa.
Rozwiąż nierówność, chodzi o nierówności wielomianowe. Nie dam rady znaleźć pierwiastków.
\(\displaystyle{ (x^2 - 5x +6)(x^2-1) \le 0}\)
Rozwiąż nierówność, chodzi o nierówności wielomianowe. Nie dam rady znaleźć pierwiastków.
\(\displaystyle{ (x^2 - 5x +6)(x^2-1) \le 0}\)
- radwaw
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 6 mar 2013, o 19:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 7 razy
Równanie wielomian
\(\displaystyle{ (x^2 - 5x +6)(x^2-1) \le 0 \Leftrightarrow (x^2-5x+6)(x-1)(x+1) \le 0}\)
(różnica kwadratów)
\(\displaystyle{ (x^2-5x+6)(x-1)(x+1) \le 0 \Leftrightarrow (x-2)(x-3)(x-1)(x+1) \le 0}\)
albo zgadując z pomocą Viete'a (suma pierwiastków wynosi pięć a ilch iloczyn 6)
albo deltą ( \(\displaystyle{ \Delta = 25-4 \times 6=1}\))
dalej zwyczajnie : zaznacz na osi pierwiastki narysuj sobie orientacyjnie wykres funkcji (daleko po prawej jest z pewnością dodatni przecina oś w 3 i jest ujemny potem przecina oś w 2 i jest dodatni itd.
(różnica kwadratów)
\(\displaystyle{ (x^2-5x+6)(x-1)(x+1) \le 0 \Leftrightarrow (x-2)(x-3)(x-1)(x+1) \le 0}\)
albo zgadując z pomocą Viete'a (suma pierwiastków wynosi pięć a ilch iloczyn 6)
albo deltą ( \(\displaystyle{ \Delta = 25-4 \times 6=1}\))
dalej zwyczajnie : zaznacz na osi pierwiastki narysuj sobie orientacyjnie wykres funkcji (daleko po prawej jest z pewnością dodatni przecina oś w 3 i jest ujemny potem przecina oś w 2 i jest dodatni itd.