dzielenie wielomianu
dzielenie wielomianu
witam. Mam za zadanie podzielić wielomian przez trójmian
Podziel wielomian \(\displaystyle{ W(x) = x^4 + 6x^3 + x^2 – 6x – 2}\) przez wielomian \(\displaystyle{ P(x) = x^2 + 6x + 2}\)
ale mi nie wychodzi pomoże ktoś?
Wyznacz liczbę m, dla której reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x) = 2x^4 – 6x^2 + mx + 1}\) przez dwumian \(\displaystyle{ x + 1}\) jest równa \(\displaystyle{ – 6}\).
jeszcze mam takie zadanie, to już całkowicie nie wiem jak zrobić
Podziel wielomian \(\displaystyle{ W(x) = x^4 + 6x^3 + x^2 – 6x – 2}\) przez wielomian \(\displaystyle{ P(x) = x^2 + 6x + 2}\)
ale mi nie wychodzi pomoże ktoś?
Wyznacz liczbę m, dla której reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x) = 2x^4 – 6x^2 + mx + 1}\) przez dwumian \(\displaystyle{ x + 1}\) jest równa \(\displaystyle{ – 6}\).
jeszcze mam takie zadanie, to już całkowicie nie wiem jak zrobić
Ostatnio zmieniony 8 mar 2013, o 17:01 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
dzielenie wielomianu
Nie używasz Latexa, więc Twój post pewnie wyląduje w Koszu.
Tu jest filmik o dzieleniu wielomianów:
Tu jest filmik o dzieleniu wielomianów:
Ostatnio zmieniony 8 mar 2013, o 17:01 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skoro uważasz, że wyląduje w koszu, to czemu odpisujesz?
Powód: Skoro uważasz, że wyląduje w koszu, to czemu odpisujesz?
dzielenie wielomianu
świetnie mi pomogłaś, dzielę to i mi wychodzi jakaś lipa... przez dwumian potrafię podzielić...
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
dzielenie wielomianu
Hmm... Jeśli masz kłopoty z dzieleniem wielomianów, looknij tu: ciach
Jeśli dzielnik wielomianu jest wielomianem stopnia wyższego niż 1, postępujesz analogicznie.
Jeśli dzielnik wielomianu jest wielomianem stopnia wyższego niż 1, postępujesz analogicznie.
Ostatnio zmieniony 9 mar 2013, o 13:52 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie podawaj linków do konkurencyjnego forum.
Powód: Nie podawaj linków do konkurencyjnego forum.
dzielenie wielomianu
I następna osoba... wychodzi mi to pokazuje mi jak podzielić przez dwumian...
Jak to dzielę mam wynik powstający wielomian \(\displaystyle{ x^2 -x}\)
i pod kreskami
\(\displaystyle{ -x^2 - 2 \\
x^3 +6x^3 + 2x}\)
nie umiem stosować latexów...
Jak to dzielę mam wynik powstający wielomian \(\displaystyle{ x^2 -x}\)
i pod kreskami
\(\displaystyle{ -x^2 - 2 \\
x^3 +6x^3 + 2x}\)
nie umiem stosować latexów...
Ostatnio zmieniony 9 mar 2013, o 13:54 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 939
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 228 razy
dzielenie wielomianu
Skorzystaj z tego że \(\displaystyle{ W(a)}\) jest równe reszcie z dzielenia \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ (x-a)}\)uzzy pisze: Wyznacz liczbę m, dla której reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x) = 2x^4 – 6x^2 + mx + 1}\) przez dwumian \(\displaystyle{ x + 1}\) jest równa \(\displaystyle{ – 6}\).
dzielenie wielomianu
Po co pisać coś takiego? Jakbym umiał to rozwiązac nie pisałbym tych zadań na forum...jarek4700 pisze:Skorzystaj z tego że \(\displaystyle{ W(a)}\) jest równe reszcie z dzielenia \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ (x-a)}\)uzzy pisze: Wyznacz liczbę m, dla której reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x) = 2x^4 – 6x^2 + mx + 1}\) przez dwumian \(\displaystyle{ x + 1}\) jest równa \(\displaystyle{ – 6}\).
Od liceum nie uważałem w szkole 7 lat nauki prawie na darmo bo nic z nich nie wyniąsłem, teraz uczę się zaocznie a ten mi pisze z czego mam skorzystać chociaż nawet nie wiem co to W(a) skąd się wzięło (x-a)... Dobra lepiej napiszę gdzie indziej .
-
- Użytkownik
- Posty: 939
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 228 razy
dzielenie wielomianu
\(\displaystyle{ x-a = x+1 \Rightarrow a = -1}\)
\(\displaystyle{ W(-1) = 2 \cdot (-1)^{4} - 6 \cdot (-1)^{2} + m \cdot (-1) + 1 = -3 -m = -6 \Rightarrow m =3}\)
Jak widać nie trzeba nic dzielić akurat w tym zadaniu.
\(\displaystyle{ W(-1) = 2 \cdot (-1)^{4} - 6 \cdot (-1)^{2} + m \cdot (-1) + 1 = -3 -m = -6 \Rightarrow m =3}\)
Jak widać nie trzeba nic dzielić akurat w tym zadaniu.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
dzielenie wielomianu
Jeśli masz mieć pretensje to tylko do siebie. Osoby podają Ci wskazówki, jak postępować, by rozwiązać dane zadanie, a nie gotowe rozwiązanie.uzzy pisze: Po co pisać coś takiego? Jakbym umiał to rozwiązac nie pisałbym tych zadań na forum...
Od liceum nie uważałem w szkole 7 lat nauki prawie na darmo bo nic z nich nie wyniąsłem, teraz uczę się zaocznie a ten mi pisze z czego mam skorzystać chociaż nawet nie wiem co to W(a) skąd się wzięło (x-a)... Dobra lepiej napiszę gdzie indziej .
Pytasz o \(\displaystyle{ W(a)}\) oraz \(\displaystyle{ (x-a)}\). Jeśli nie wiesz, co to jest, zajrzyj do książki ze szkoły średniej/podstawówki - tam to było.
I ostatnie - jak się dzieli przez trójmian kwadratowy? Tak samo, jak przez dwumian. Robisz dokładnie takie same operacje. Porównując - to tak jakbyś potrafił dzielić pod kreską przez liczbę \(\displaystyle{ 7}\) a nie potrafił przez \(\displaystyle{ 17}\).
dzielenie wielomianu
Dobra już mam rozwiązania, na innej stronie mi zrobili. Teraz będę wiedział, że to forum jest bezużyteczne. Pozdro