Rozwiąż przykłady
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 18:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Rozwiąż przykłady
a) \(\displaystyle{ x^{10} = 25x^8}\)
b) \(\displaystyle{ x ^3 - 6x^2 +8x=0}\)
c) \(\displaystyle{ x^6 =16x ^4}\)
d) \(\displaystyle{ x ^3 -x ^2-6x=0}\)
e) \(\displaystyle{ x ^ 5 =25x ^3}\)
f) \(\displaystyle{ x ^3 +2x ^2 -8x=0}\)
Bardzo proszę o rozwiązanie, potrzebne pilnie na jutro.
b) \(\displaystyle{ x ^3 - 6x^2 +8x=0}\)
c) \(\displaystyle{ x^6 =16x ^4}\)
d) \(\displaystyle{ x ^3 -x ^2-6x=0}\)
e) \(\displaystyle{ x ^ 5 =25x ^3}\)
f) \(\displaystyle{ x ^3 +2x ^2 -8x=0}\)
Bardzo proszę o rozwiązanie, potrzebne pilnie na jutro.
-
- Użytkownik
- Posty: 924
- Rejestracja: 30 gru 2012, o 19:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Całkonacja
- Podziękował: 227 razy
- Pomógł: 14 razy
Rozwiąż przykłady
W a) podziel obustronnie przez \(\displaystyle{ x^8}\), w b) przez \(\displaystyle{ x}\) itd. Wszędzie należy sprowadzić do równań kwadratowych, a potem dasz radę.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Rozwiąż przykłady
To ja Ci rozwiążę b). Wszystkie pozostałe robi się dokładnie tak samo.
\(\displaystyle{ x^3-6x^2+8x=0\\
\\
x(x^2-6x+8)=0}\)
Stąd
\(\displaystyle{ x=0 \vee x^2-6x+8=0}\)
Zajmuję się trójmianem:
\(\displaystyle{ x^2-6x+8=0\\
\\
\Delta=4\\
\\
x_1=\frac{6-2}{2}=2\\
\\
x_2=\frac{6+2}{2}=4}\)
Zatem \(\displaystyle{ x=0 \vee x=2 \vee x=4}\).-- 7 marca 2013, 18:26 --
\(\displaystyle{ x^3-6x^2+8x=0\\
\\
x(x^2-6x+8)=0}\)
Stąd
\(\displaystyle{ x=0 \vee x^2-6x+8=0}\)
Zajmuję się trójmianem:
\(\displaystyle{ x^2-6x+8=0\\
\\
\Delta=4\\
\\
x_1=\frac{6-2}{2}=2\\
\\
x_2=\frac{6+2}{2}=4}\)
Zatem \(\displaystyle{ x=0 \vee x=2 \vee x=4}\).-- 7 marca 2013, 18:26 --
Nie można tak bezkarnie dzielić sobie przez \(\displaystyle{ x}\) do jakiejś potęgi.GluEEE pisze:W a) podziel obustronnie przez \(\displaystyle{ x^8}\), w b) przez \(\displaystyle{ x}\) itd. Wszędzie należy sprowadzić do równań kwadratowych, a potem dasz radę.
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 18:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Rozwiąż przykłady
no co ty nie powiesz. wiem jak sie liczy delte, tyle ze wlasnie ja liczyłam z tych współczynników delte i wysło mi 200 cos wiec temu sie pytam bo cos nie tak licze.
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 18:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Rozwiąż przykłady
pomyliło mi sie . a rozwiazesz reszte? prosze.bo jutro z tego sprawdzian poprawiam, i dokładnie te przykłady beda a musze jeszcze inne rzeczy sie nauczyc i cienko tak.
-
- Użytkownik
- Posty: 344
- Rejestracja: 14 lut 2013, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nisko
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 52 razy
Rozwiąż przykłady
Wiesz co... szczerze jak czytam gości takich jak Ty, to aż mi się coś na usta ciśnie. Po 1 - jesteś wręcz chamski - "no co ty nie powiesz".
Jeśli masz jutro z tego sprawdzian, to może pasowałoby to zrobić i się nauczyć? To, że pooglądasz rozwiązanie niczego Cię nie nauczy. Trochę więcej ogłady sugeruję.
Wszystkie inne są na ten sam motyw, zrobienie tego to kwestia kilku minut. Bierz się do roboty.
Przepraszam za delikatny off-top.
Jeśli masz jutro z tego sprawdzian, to może pasowałoby to zrobić i się nauczyć? To, że pooglądasz rozwiązanie niczego Cię nie nauczy. Trochę więcej ogłady sugeruję.
Wszystkie inne są na ten sam motyw, zrobienie tego to kwestia kilku minut. Bierz się do roboty.
Przepraszam za delikatny off-top.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Rozwiąż przykłady
Odpowiedzią na Twoją prośbą jest zacytowanie siebie samego:
Cienko to zabierać się na wieczór przed do przygotowania na poprawę sprawdzianu. Być może znajdzie się ktoś miłosierny - ja bardzo nie lubię dawać gotowców szczególnie, że rozwiązałem Ci jeden przykład.yorgin pisze:Wszystkie pozostałe robi się dokładnie tak samo.