Funkcje f i g.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
GluEEE
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 924
Rejestracja: 30 gru 2012, o 19:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Całkonacja
Podziękował: 227 razy
Pomógł: 14 razy

Funkcje f i g.

Post autor: GluEEE »

\(\displaystyle{ f(x)=2x-x^3}\) Wzór funkcji \(\displaystyle{ g(x)=f( \frac{x}{2} )}\) ma postać..? Jak to się liczy?
szw1710

Funkcje f i g.

Post autor: szw1710 »

Może spróbuj tak. Napisz, ile wynosi \(\displaystyle{ f(t)}\), a potem przyjmij \(\displaystyle{ t=\frac{x}{2}}\).
GluEEE
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 924
Rejestracja: 30 gru 2012, o 19:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Całkonacja
Podziękował: 227 razy
Pomógł: 14 razy

Funkcje f i g.

Post autor: GluEEE »

Ale chodzi o to, że to x/2 podstawiam do tej drugiej?
szw1710

Funkcje f i g.

Post autor: szw1710 »

Tak. Napisz, co Ci wychodzi.
GluEEE
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 924
Rejestracja: 30 gru 2012, o 19:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Całkonacja
Podziękował: 227 razy
Pomógł: 14 razy

Funkcje f i g.

Post autor: GluEEE »

\(\displaystyle{ x-0.125x^3}\)
Czyli, że jak mam np. \(\displaystyle{ f(x)=x^2}\), to \(\displaystyle{ g(x)=f(x-1)}\) będzie równe \(\displaystyle{ (x-1)^2}\)?
Ostatnio zmieniony 7 mar 2013, o 17:23 przez GluEEE, łącznie zmieniany 1 raz.
szw1710

Funkcje f i g.

Post autor: szw1710 »

Tak jest. Mogłeś jednak napisać \(\displaystyle{ g(x)=x-0.125x^3}\). Byłoby jaśniej. Ale dobrze.
GluEEE
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 924
Rejestracja: 30 gru 2012, o 19:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Całkonacja
Podziękował: 227 razy
Pomógł: 14 razy

Funkcje f i g.

Post autor: GluEEE »

A jak mam tak: \(\displaystyle{ f(x-1)=x^2}\) to jak narysować wykres? Rysować tak jakby funkcję \(\displaystyle{ (x-1)^2}\)?
szw1710

Funkcje f i g.

Post autor: szw1710 »

Nie. Znów dość łatwa jest moja metoda. Weź \(\displaystyle{ x-1=t}\) i podstaw po lewej stronie. Wylicz z podstawienia \(\displaystyle{ x}\), a dostaniesz wzór na \(\displaystyle{ f(t)}\) po prawej.
GluEEE
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 924
Rejestracja: 30 gru 2012, o 19:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Całkonacja
Podziękował: 227 razy
Pomógł: 14 razy

Funkcje f i g.

Post autor: GluEEE »

Czyli mam \(\displaystyle{ f(t)}\), gdzie \(\displaystyle{ t=x-1}\) i teraz podstawiam?
szw1710

Funkcje f i g.

Post autor: szw1710 »

Tak. Do dzieła.
GluEEE
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 924
Rejestracja: 30 gru 2012, o 19:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Całkonacja
Podziękował: 227 razy
Pomógł: 14 razy

Funkcje f i g.

Post autor: GluEEE »

\(\displaystyle{ f(t)=(t+1)^2}\)?
szw1710

Funkcje f i g.

Post autor: szw1710 »

Tak jest.
GluEEE
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 924
Rejestracja: 30 gru 2012, o 19:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Całkonacja
Podziękował: 227 razy
Pomógł: 14 razy

Funkcje f i g.

Post autor: GluEEE »

To znaczy, że osie w układach współrzędnych będą się nazywać t i y?
szw1710

Funkcje f i g.

Post autor: szw1710 »

A czemu nie mogą? Jeśli chcesz, zmień sobie literkę. Jeśli \(\displaystyle{ f(t)=(t+1)^2}\), to \(\displaystyle{ f(x)=(x+1)^2}\), a np. \(\displaystyle{ f(\clubsuit)=(\clubsuit+1)^2}\)
GluEEE
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 924
Rejestracja: 30 gru 2012, o 19:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Całkonacja
Podziękował: 227 razy
Pomógł: 14 razy

Funkcje f i g.

Post autor: GluEEE »

\(\displaystyle{ f(x+10)=x-30}\), to \(\displaystyle{ f(x)=x-40}\), tak?
ODPOWIEDZ