rozwiąż równanie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
marol354
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 4 mar 2012, o 18:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dzierżoniów
Podziękował: 15 razy

rozwiąż równanie

Post autor: marol354 »

\(\displaystyle{ 3x^{3}+x^{2}+4x-4=0}\)

Jak to zrobić metodą grupowania?

\(\displaystyle{ x^{2}(3x+1)-4(x+1)=0}\)
i co dalej?
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

rozwiąż równanie

Post autor: bartek118 »

Podpowiedź - musisz wyłączyć \(\displaystyle{ (3x-2)}\)
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

rozwiąż równanie

Post autor: Errichto »

Nie zgadzają Ci się znaki przy \(\displaystyle{ 4x}\)
jedyne sensowne grupowanie będzie takie:
\(\displaystyle{ 3x^3-2x^2+3x^2-2x+6x-4=x^2(3x-2)+x(3x-2)+2(3x-2)}\)
marol354
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 4 mar 2012, o 18:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dzierżoniów
Podziękował: 15 razy

rozwiąż równanie

Post autor: marol354 »

A faktycznie nie zgadzało się.
To więc tak się robi, aha dzięki.
ODPOWIEDZ