Wielomian, reszta

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
bjkuba
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 18 sty 2007, o 21:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: DG
Podziękował: 21 razy

Wielomian, reszta

Post autor: bjkuba »

Witam
Albo robie ja źle, albo źle jest w odp.
Zadanie z kiełbasy.


Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=2x^4 + 4x^3 + ax^2 + bx + 2}\) przez dwumian \(\displaystyle{ (x-1)}\) wiedząc, że funkcja \(\displaystyle{ f(x)=ax^2 + bx + 2}\) dla \(\displaystyle{ x=3}\) osiąga maksimum = 11
Ostatnio zmieniony 29 mar 2007, o 20:16 przez bjkuba, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
PFloyd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 620
Rejestracja: 9 paź 2006, o 20:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kęty
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 122 razy

Wielomian, reszta

Post autor: PFloyd »

\(\displaystyle{ f(3)=11\\
9=9a+3b\\
\\
f'(3)=0\\
0=6a+b\\
\\
a=6\\
b=-1}\)


\(\displaystyle{ W(x)=2x^4+4x^3+6x^2-x+2=(x-1)(2x^3+6x^2+12x+11)+13}\)

reszta to 13
pascal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 195
Rejestracja: 30 paź 2006, o 22:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 4 razy

Wielomian, reszta

Post autor: pascal »

A co oznacza funkcja F PRIM?
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

Wielomian, reszta

Post autor: mat1989 »

to jest pochodna funkcji. a pierwiastki pochodnej, to x w których funkcja ma ekstremum.
luqasz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 385
Rejestracja: 30 gru 2006, o 14:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rzeszów
Podziękował: 81 razy
Pomógł: 14 razy

Wielomian, reszta

Post autor: luqasz »

dlaczego a=6 i b=-1 bo nie rozumie
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

Wielomian, reszta

Post autor: mat1989 »

po rozwiązaniu układu równań tyle wychodzi.
ODPOWIEDZ