Witam,
Mógłby mi ktoś podsunąć pomysł rozwiązania tego zadania?
"Iloczyn trzech liczb całkowitych, z których druga jest o 3 większa od pierwszej, a trzecia o 1 mniejsza od drugiej, jest równy -30. Wyznacz te liczby."
Na razie doszedłem do tego:
\(\displaystyle{ x \cdot (x+3) \cdot [(x+3)-1] = -30}\)
Kombinowałem na tej zasadzie:
\(\displaystyle{ (x+3) \cdot (x-1) + 30 = 0}\)
Ale delta wyszła mi ujemna, poza tym szczerze wątpię, że taki tor rozwiązania ma sens.
Zadania z rozwiązywania wielomianów
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Zadania z rozwiązywania wielomianów
Masz rację, nie ma sensu.
Wymnóż wszystkie składniki w równości
\(\displaystyle{ x \cdot (x+3) \cdot [(x+3)-1] = -30}\)
potem wszystko na jedną stronę, i szukaj pierwiastka całkowitego wielomianu stopnia trzeciego.
Wymnóż wszystkie składniki w równości
\(\displaystyle{ x \cdot (x+3) \cdot [(x+3)-1] = -30}\)
potem wszystko na jedną stronę, i szukaj pierwiastka całkowitego wielomianu stopnia trzeciego.
Zadania z rozwiązywania wielomianów
Nie do końca rozumiem, zrobiłem tak:
\(\displaystyle{ x \cdot (x^2 + 3x - x + 3x + 9 - 3) = -30}\)
\(\displaystyle{ x \cdot (x^2 + 5x + 6) = -30}\)
\(\displaystyle{ x^2 + 5x^2 + 6x + 30 = 0}\)
\(\displaystyle{ x \cdot (x^2 + 3x - x + 3x + 9 - 3) = -30}\)
\(\displaystyle{ x \cdot (x^2 + 5x + 6) = -30}\)
\(\displaystyle{ x^2 + 5x^2 + 6x + 30 = 0}\)
Ostatnio zmieniony 27 lut 2013, o 19:45 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Zadania z rozwiązywania wielomianów
Z dzielników 30 wyszło mi -5, z tym, że nie mogę znaleźć pozostałych dwóch pierwiastków.
Podzieliłem wielomian \(\displaystyle{ x^3 + 5x^2 + 6x + 30 = 0}\) przez \(\displaystyle{ (x+5)}\) i wyszło mi \(\displaystyle{ x^2+6}\) i znowu utknąłem.
Właściwie to wiem, ale nie wiem w jaki sposób do tego doszedłem. Gdyby wielomian \(\displaystyle{ x^3 + 5x^2 + 6x}\) podzielić przez \(\displaystyle{ x}\), miałbym możliwość obliczenia delty. Wtedy wyniki ładnie mi wychodzą. Ale pytanie - jak?
Podzieliłem wielomian \(\displaystyle{ x^3 + 5x^2 + 6x + 30 = 0}\) przez \(\displaystyle{ (x+5)}\) i wyszło mi \(\displaystyle{ x^2+6}\) i znowu utknąłem.
Właściwie to wiem, ale nie wiem w jaki sposób do tego doszedłem. Gdyby wielomian \(\displaystyle{ x^3 + 5x^2 + 6x}\) podzielić przez \(\displaystyle{ x}\), miałbym możliwość obliczenia delty. Wtedy wyniki ładnie mi wychodzą. Ale pytanie - jak?
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Zadania z rozwiązywania wielomianów
\(\displaystyle{ -5}\) jest jedynym całkowitym pierwiastkiem. A tego właśnie szukasz - przeczytaj jeszcze raz treść zadania.
Wielomian \(\displaystyle{ x^2+6}\) ma ujemną deltę, więc nie ma nawet rzeczywistych rozwiązań.
Wielomianu \(\displaystyle{ x^3+5x^2+6x}\) wydzielić nie możesz, gdyż to nie jego do zera przyrównujesz, tylko \(\displaystyle{ x^3+5x^2+6x+30}\).
Wielomian \(\displaystyle{ x^2+6}\) ma ujemną deltę, więc nie ma nawet rzeczywistych rozwiązań.
Wielomianu \(\displaystyle{ x^3+5x^2+6x}\) wydzielić nie możesz, gdyż to nie jego do zera przyrównujesz, tylko \(\displaystyle{ x^3+5x^2+6x+30}\).
Zadania z rozwiązywania wielomianów
Fakt, popełniłem gafę, umysł może i mam sprawny, ale gorzej z jego używaniem.
Dziękuje za pomoc
Dziękuje za pomoc