Zadanie wielomianowe z treścią

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
pascal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 195
Rejestracja: 30 paź 2006, o 22:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 4 razy

Zadanie wielomianowe z treścią

Post autor: pascal »

Mam takie zadanie...

Kolejne długości krawędzi akwarium w kształcie prostopadłościanu różnią się o jeden decymetr. Ile wynosi długość najkrótszej krawędzi akwarium, jeżeli mieści się w nim więcej niż 60 litrów wody?

No i tak...

Prostopadłościan o dł. krawędzi a,b,c.
a=x
b=x-1
c=x-2

Czyli...
\(\displaystyle{ x(x-1)(x-2)>60}\)

I obliczam, tak? Pytam się, bo nie dało się pogrupować, wieć pomyślałem, że źle jest nierówność zapisana.
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Zadanie wielomianowe z treścią

Post autor: ariadna »

Jest ok.
Zauważ, że pierwiastkiem jest 5.
pascal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 195
Rejestracja: 30 paź 2006, o 22:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 4 razy

Zadanie wielomianowe z treścią

Post autor: pascal »

Dziękuję !
ODPOWIEDZ