Dzień Dobry!
Jest to mój pierwszy post, więc skorzystam z okazji i się przywitam. Siema. Ostatnio wstałem sobie jak co dzień z łóżka i jak zawsze zmierzyłem wzrokiem betonowy krajobraz po za oknem aż tu nagle jeee....bbss. Przyszła do mojej głowy myśl, jestem na takim etapie w moim życiu gdzie przydałoby się zrozumieć liczby. Dobra dobra przynajmniej spróbuję.
Jako że jestem człowiekiem który realizuje wytyczone przez siebie cele, zadowolony otwieram swój podręcznik z szkoły średniej. Już pod górkę!
Potrafię posługiwać się liczbami w mniej lub bardziej zaawansowany sposób, mniej lub bardziej te sposoby rozumiejąc. Tak na marginesie.
Góra która stanęła przed moimi oczyma pojawiła się w pierwszym zadaniu w książce.
"Znajdź wielomiany i określ stopień każdego z nich":
a) \(\displaystyle{ \frac{7x^{5}-5x^{7}}{2}}\)
wiem że jest to wielomian stopnia 7, tylko dlaczego? Chodzi o porównanie z przykładem poniżej.
b) \(\displaystyle{ \frac{1}{x^{3}-5x^{2}+4}}\)
moje pytanie brzmi dlaczego to "wyrażenie" nie jest wielomianem, myślałem że jest, według autora książki nie...
c) \(\displaystyle{ 6u^{3}-11u^{-2}+4}\)
idąc tropem myślenia autora książki, nie jest to wielomian gdyż potęgowanie przez liczbę ujemną dam nam "wynik" taki jak w przykładzie b, więc zostanie \(\displaystyle{ 6u^{3}+4}\) co według mnie jest sumą jednomianów gdyż 4 jest jednomianem stopnia zerowego, według autora jest inaczej.
d) \(\displaystyle{ -2x^{6}-5\sqrt{x}+4}\)
według autora też nie jest to wielomian, dlaczego?.
e) \(\displaystyle{ 5w^{\frac{1}{3}}+4w}\)
według autora też nie jest to wielomian, dlaczego?.
Jeśli ktoś posiada chwilę wolnego czasu i chęci to z góry dziękuje za poświęcenie mi swoich rbh. Może w przyszłości będę mógł się zrewanżować
PS. Moja książka to Matematyka z Plusem, Matematyka II, Podręcznik Liceum + Technikum.
Stopnie wielomianów
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 27 lut 2013, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tczew
- Podziękował: 1 raz
Stopnie wielomianów
Ostatnio zmieniony 27 lut 2013, o 18:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 1841
- Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska :D
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 323 razy
Stopnie wielomianów
Wielomian to wyrażenie postaci \(\displaystyle{ a_n x^n + a_{n-1}x^{n-1} + \dots + a_2 x^2 + a_1 x + a_0}\) gdzie \(\displaystyle{ n\in\NN}\).
b) nie jest takiej postaci (i nie można do takiej sprowadzić) zatem nie jest wielomianem.
a) jest wielomianem bo można sprowadzić do wyżej wymienionej postaci \(\displaystyle{ \frac{a+b}{c}=\frac{a}{c}+\frac{b}{c}}\)
c) nie jest jednomianem bo \(\displaystyle{ -2\not \in \NN}\)
d), e) jak wyżej (chodzi o wykładniki)
b) nie jest takiej postaci (i nie można do takiej sprowadzić) zatem nie jest wielomianem.
a) jest wielomianem bo można sprowadzić do wyżej wymienionej postaci \(\displaystyle{ \frac{a+b}{c}=\frac{a}{c}+\frac{b}{c}}\)
c) nie jest jednomianem bo \(\displaystyle{ -2\not \in \NN}\)
d), e) jak wyżej (chodzi o wykładniki)