Znaleźć liczby zespolone, których kwadrat jest rzeczywisty.
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 26 lut 2013, o 21:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krakow
Znaleźć liczby zespolone, których kwadrat jest rzeczywisty.
Znajdź wszystkie liczby zespolone, \(\displaystyle{ z}\) należy do liczb zespolonych, takie że \(\displaystyle{ z^2}\) jest liczbą rzeczywistą.
Ostatnio zmieniony 26 lut 2013, o 23:30 przez smigol, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości i tematu. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Poprawa wiadomości i tematu. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Znaleźć liczby zespolone, których kwadrat jest rzeczywisty.
\(\displaystyle{ z=|z|e^{i\phi}}\)
\(\displaystyle{ z^2=|z|^2e^{i2\phi}\in\RR
\Rightarrow
e^{i2\phi}\in \RR}\)
stąd
\(\displaystyle{ 2\phi=0 \vee 2\phi = \pi}\)
\(\displaystyle{ z^2=|z|^2e^{i2\phi}\in\RR
\Rightarrow
e^{i2\phi}\in \RR}\)
stąd
\(\displaystyle{ 2\phi=0 \vee 2\phi = \pi}\)