Czy ten przykład jest poprawnie wykonany?
\(\displaystyle{ f(x)=(x+2)^{49}+3(x+2)^{48}+(x+2)^{7}+3(x+2)^{6}=(x+2)^{48}(x+5)+(x+2)^{6}(x+5)=(x+5)((x+2)^{48}+(x+2)^{6})=(x+5)(x+2)^{54}}\)
\(\displaystyle{ x\on (-5; nieskonczonosc)}\)
Nierówność wielomianowa
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 18 lut 2007, o 12:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ozimek
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 12 razy
Nierówność wielomianowa
Tam na początku chyba miało być
\(\displaystyle{ f(x)=(x+2)^{49}+3(x+2)^{48}+(x+2)^{7}+3(x+2)^{6}=(x+2)^{48}(x+5)+(x+2)^{6}(x+5)=(x+5)((x+2)^{48}+(x+2)^{6})}\).
Ale już na pewno jest źle na końcu, bo:
\(\displaystyle{ (x+5)((x+2)^{48}+(x+2)^{6})\neq{(x+5)(x+2)^{54}}}\).
\(\displaystyle{ f(x)=(x+2)^{49}+3(x+2)^{48}+(x+2)^{7}+3(x+2)^{6}=(x+2)^{48}(x+5)+(x+2)^{6}(x+5)=(x+5)((x+2)^{48}+(x+2)^{6})}\).
Ale już na pewno jest źle na końcu, bo:
\(\displaystyle{ (x+5)((x+2)^{48}+(x+2)^{6})\neq{(x+5)(x+2)^{54}}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 195
- Rejestracja: 30 paź 2006, o 22:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 4 razy
Nierówność wielomianowa
\(\displaystyle{ (x+5)((x+2)^{48}+(x+2)^{6})}\)
Czyli już to tak zostawić?
[ Dodano: 29 Marzec 2007, 14:48 ]
Bo wyciągnięcie w nawiasie \(\displaystyle{ (x+2)^{6}}\) i tak mi nic nie da...
Czyli już to tak zostawić?
[ Dodano: 29 Marzec 2007, 14:48 ]
Bo wyciągnięcie w nawiasie \(\displaystyle{ (x+2)^{6}}\) i tak mi nic nie da...