Przekształcenie równania wielomianowego

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Barb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 2 wrz 2009, o 19:27
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Przekształcenie równania wielomianowego

Post autor: Barb »

Proszę wytłumaczie jak z tego:

\(\displaystyle{ a(a-1)(a+1) - 3(a -1) = 0}\)

wyszło:

\(\displaystyle{ (a-1)(a ^{2} + a - 3) = 0}\)


nie rozumiem jak się to przekształiciło
Awatar użytkownika
k3fe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 20 gru 2011, o 21:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 14 razy

Przekształcenie równania wielomianowego

Post autor: k3fe »

Metodą grupowania wyrazów.

\(\displaystyle{ a(a-1)(a+1) - 3(a -1)=(a-1)\left[ a(a+1)-3)\right]=(a-1)(a^2+a-3)}\)
ODPOWIEDZ