Witam, mam zadanko, którego nie wiem jak zrobić ;((
Treść:
Wyznacz wartość parametrów a i b występujących we wzorze wielomianu\(\displaystyle{ W(x) = (a+b) x^{3} - 2x^{2} + (a+2b)x}\), wiedząc że reszta z dzielenia W(x) przez x - 2 jest równa 18, zaś reszta z dzielenia W(x) przez (x+1) równa jest -6
Jeśli reszta z dzielenia wielomianu przez \(\displaystyle{ \left( x-2\right)}\) jest równa \(\displaystyle{ 18}\), to znaczy to, że \(\displaystyle{ W\left( 2\right) =...?}\) To samo z resztą z dzielenia przez \(\displaystyle{ \left( x+1\right)}\). Wyjdzie Ci ztego ukłąd 2 równań z 2 niewiadomymi, łatwy do rozwiązania.