Funkcje wielomianowe

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
koksiu15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 90
Rejestracja: 1 lis 2012, o 20:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czermno
Podziękował: 25 razy

Funkcje wielomianowe

Post autor: koksiu15 »

wykaż że każdy wielomian \(\displaystyle{ w(x)=x ^{2n}-1}\) jest podzielny przez trójmian\(\displaystyle{ x ^{2}-1}\)
HuBson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 166
Rejestracja: 13 kwie 2012, o 00:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 14 razy

Funkcje wielomianowe

Post autor: HuBson »

\(\displaystyle{ a^n - b^n = (a-b)(a^{n-1} + a^{n-2}b + a^{n-3}b^2+\dots + a^2b^{n-3} + ab^{n-2} + b^{n-1})}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Funkcje wielomianowe

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ W(1)=...}\) oraz \(\displaystyle{ w(-1)=...}\). Albo wzory skróconego mnożenia.
ODPOWIEDZ