Ciąg arytmetyczny w wielomianie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
patrolx2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 15 lut 2013, o 11:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: bydgoszcz
Podziękował: 14 razy

Ciąg arytmetyczny w wielomianie

Post autor: patrolx2 »

Nowe zadanie:
Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x^{3}+bx^{2}+cx+d}\)Wielomian ten ma trzy pierwiastki tworzące ciąg arytmetyczny o różnicy \(\displaystyle{ 4}\). Wartość wielomianu w punkcie \(\displaystyle{ (6)}\) jest równa \(\displaystyle{ (-15)}\). Wyznacz pierwiastki tego wielomianu.

zrobiłem, że \(\displaystyle{ w(6)= -15}\)

\(\displaystyle{ x _{1}=a-4 \ \ \ \ \ x_{2}=a \ \ \ \ \ x_{3}=a+4}\)

\(\displaystyle{ -15=(2-a)(6-a)(10-a)}\) Co Dalej?
Ostatnio zmieniony 22 lut 2013, o 19:20 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Ciąg arytmetyczny w wielomianie

Post autor: piasek101 »

Np rozwiązać to równanie.
patrolx2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 15 lut 2013, o 11:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: bydgoszcz
Podziękował: 14 razy

Ciąg arytmetyczny w wielomianie

Post autor: patrolx2 »

Ale mi nie wychodzi !;> o to chodzi, ze nie mam pojęcia jak...
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Ciąg arytmetyczny w wielomianie

Post autor: piasek101 »

Np tak.

\(\displaystyle{ 6-a=t}\) wtedy

\(\displaystyle{ -15=(t-4)t(t+4)}\)

\(\displaystyle{ t^3-16t+15=0}\)
Majeskas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1456
Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 198 razy

Ciąg arytmetyczny w wielomianie

Post autor: Majeskas »

A jak próbowałeś? Wydaje mi się, że nie ma zmiłuj. Trzeba wymnożyć, na jedną stronę, zrobić porządek i rozkładać.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Ciąg arytmetyczny w wielomianie

Post autor: piasek101 »

Majeskas pisze:A jak próbowałeś? Wydaje mi się, że nie ma zmiłuj. Trzeba wymnożyć, na jedną stronę, zrobić porządek i rozkładać.
Nie trzeba - patrz mój.
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Ciąg arytmetyczny w wielomianie

Post autor: Mariusz M »

Jedynka jest pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ t^3-16t+15}\)
Bierzemy współczynniki nieoznaczone na wielomian drugiego stopnia mnożymy przez dwumian
\(\displaystyle{ t-1}\) i porównujemy współczynniki

Jeżeli chcemy wykorzystać metody ogólne to możemy pobawić się trygonometrią
(przydałoby się znać pojęcie funkcji odwrotnej aby policzyć kąt) i użyć takiego podstawienia aby równanie przybrało postać wzoru na funkcje trygonometryczne (sinus bądź cosinus) kąta potrojonego
Można też odpowiednimi podstawieniami sprowadzić równanie do kwadratowego
ODPOWIEDZ