Wyznacz parametry m,k

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
patrolx2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 15 lut 2013, o 11:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: bydgoszcz
Podziękował: 14 razy

Wyznacz parametry m,k

Post autor: patrolx2 »

Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x) = x^{5}- x^{4}+4x^{3}+nx^{2}+mx+k}\). Wyznacz parametry m,k tak, aby ten wielomian był podzielny przez wielomian \(\displaystyle{ G(x)=(x-2)^{3}}\)

SORRY, BŁĄD !!
Tam powinno być \(\displaystyle{ (x-2)^{3}}\) !!
Ostatnio zmieniony 22 lut 2013, o 17:12 przez patrolx2, łącznie zmieniany 2 razy.
jarek4700
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 939
Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 228 razy

Wyznacz parametry m,k

Post autor: jarek4700 »

\(\displaystyle{ W(x) = (x -2)^{2}(x^3 + ax^{2} + bx + c)}\)
Wymnóż i porównaj współczynniki.
patrolx2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 15 lut 2013, o 11:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: bydgoszcz
Podziękował: 14 razy

Wyznacz parametry m,k

Post autor: patrolx2 »

jarek4700 pisze:\(\displaystyle{ W(x) = (x -2)^{2}(x^3 + ax^{2} + bx + c)}\)
Wymnóż i porównaj współczynniki.
Ja zrobiłem \(\displaystyle{ W(x)=(x-2)^{3} \cdot (ax^{2}+bx+c)}\) wymnożyłem i porównuje i wyszło mi, że a=1 b=5 c=22 n=-80 m=224 k=-176, mógłby ktoś sprawdzić?
Ostatnio zmieniony 22 lut 2013, o 17:51 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
jarek4700
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 939
Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 228 razy

Wyznacz parametry m,k

Post autor: jarek4700 »

Wygląda dobrze. Sprawdzać możesz .
ODPOWIEDZ