Rozkład wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
laser
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 11 paź 2009, o 12:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 2 razy

Rozkład wielomianu

Post autor: laser »

Witam, mam do rozłożenia wielomian do najniższego stopnia.
\(\displaystyle{ W(x)=2x^{3}+6x^{2}-8x-24}\)
Ostatnio zmieniony 22 lut 2013, o 15:54 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
miodzio1988

Rozkład wielomianu

Post autor: miodzio1988 »

Poszukaj pierwiastków wymiernych
laser
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 11 paź 2009, o 12:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 2 razy

Rozkład wielomianu

Post autor: laser »

chodzi o dzielniki liczby -24?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Rozkład wielomianu

Post autor: piasek101 »

Grupowanie i wyłączanie przed nawias.
miodzio1988

Rozkład wielomianu

Post autor: miodzio1988 »

laser pisze:chodzi o dzielniki liczby -24?
Zgadza się. Jak się nie znajdzie to podpowiedź Piaska
laser
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 11 paź 2009, o 12:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 2 razy

Rozkład wielomianu

Post autor: laser »

\(\displaystyle{ 1,2,3,4,6,8,12,24}\) i \(\displaystyle{ -1,-2,-3,-4,-6-,-8,-12,-24}\)
Ostatnio zmieniony 22 lut 2013, o 15:54 przez Vardamir, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
miodzio1988

Rozkład wielomianu

Post autor: miodzio1988 »

Dwójkę od razu sprawdź
laser
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 11 paź 2009, o 12:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 2 razy

Rozkład wielomianu

Post autor: laser »

czyli jak mam to sprawdzić?
miodzio1988

Rozkład wielomianu

Post autor: miodzio1988 »

wstawiając do równania
laser
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 11 paź 2009, o 12:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 2 razy

Rozkład wielomianu

Post autor: laser »

\(\displaystyle{ W(x)=2(x^{3}+3x^{2})2(-4x-12)}\) o to chodzi?
Ostatnio zmieniony 22 lut 2013, o 15:53 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
miodzio1988

Rozkład wielomianu

Post autor: miodzio1988 »

Trochę nie bo zero nie jest pierwiastkiem tego wielomianu
laser
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 11 paź 2009, o 12:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 2 razy

Rozkład wielomianu

Post autor: laser »

to nie wiem jak to zrobić
miodzio1988

Rozkład wielomianu

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ 2x^{3}+6x^{2}-8x-24= 2x^{2} ( x+3 )- 8(x+3)}\)
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Rozkład wielomianu

Post autor: yorgin »

\(\displaystyle{ 2x^{3}+6x^{2}-8x-24=2x^2(x+3)-8(x+3)=(x+3)(2x^2-8)=2(x+3)(x^2-4)=2(x+3)(x-2)(x+2)}\)
laser
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 11 paź 2009, o 12:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 2 razy

Rozkład wielomianu

Post autor: laser »

odpowiedz w książce jest taka \(\displaystyle{ W(x)=2(x-2)(x+2)(x+3)}\)
Ostatnio zmieniony 22 lut 2013, o 15:52 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
ODPOWIEDZ