Rozłóż na czynniki i rozwiąż równania

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
krzysiuu69
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 18 lut 2013, o 16:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn

Rozłóż na czynniki i rozwiąż równania

Post autor: krzysiuu69 »

Witam. Czy mogę prosić o rozłożenie wielomianów na czynniki ?
1.\(\displaystyle{ W(x)= x^{3} - 4x}\)
2.\(\displaystyle{ w(x)= x^{3} + 4x^{2} + 4x}\)
3.\(\displaystyle{ w(x)= x^{3} - x^{2}}\)
4.\(\displaystyle{ w(x)= x^{3} + 5x^{2} + 6x}\)
5.\(\displaystyle{ w(x)= x^{3} + x^{2} + x + 1}\)
6.\(\displaystyle{ w(x)= 3x^{3} + 2x^{2} - 12x - 8}\)
7.\(\displaystyle{ w(x)= x^{3} - 3x^{2} + 3x - 1}\)
8.\(\displaystyle{ w(x)= 6x^{3} + 6x^{2} - 18x - 18}\)
9.\(\displaystyle{ w(x)= 2x^{3} + x^{2} - 2x - 1}\)

Rozwiąż równania:
1.\(\displaystyle{ w(x)= 2x^{3} + x^{2} - 8x - 4 = 0}\)
2.\(\displaystyle{ w(x)= 14x^{3} - 2x^{2} + 4x= 0}\)
3.\(\displaystyle{ w(x)= x^{5} + x^{3} - x^{2} - 1 = 0}\)
4.\(\displaystyle{ w(x)= x^{6} - x^{4} = 0}\)
5.\(\displaystyle{ w(x)= 2x^{3} - 6x^{3} + 5x^{3} - 15 = 0}\)
6.\(\displaystyle{ w(x)= x^{3} + 9x^{2} - x - 9 = 0}\)
7.\(\displaystyle{ w(x)= x^{3} + 7x^{2} - x - 7 = 0}\)
8.\(\displaystyle{ w(x)= x^{3} + 2x^{2} - 9x - 18 = 0}\)

Z góry BARDZO DZIĘJUJĘ
Ostatnio zmieniony 18 lut 2013, o 23:15 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex]. Nie podpinaj się pod cudze tematy.
miodzio1988

rozloz na czynniki

Post autor: miodzio1988 »

Jakie są konkretnie problemy?
krzysiuu69
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 18 lut 2013, o 16:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn

rozloz na czynniki

Post autor: krzysiuu69 »

ze wszystkim, nie rozumiem wgl tego ;(
miodzio1988

rozloz na czynniki

Post autor: miodzio1988 »

Ojej. Ksiazka do lapki i zacznij sie uczyc bo nie bedziemy odrabiac Twoich prac domowych
ODPOWIEDZ