3 Pierwiastki Wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Warlok20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 509
Rejestracja: 1 paź 2011, o 16:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 156 razy
Pomógł: 3 razy

3 Pierwiastki Wielomianu

Post autor: Warlok20 »

Jak rozpisać ten oto wielomian:

\(\displaystyle{ w(x)=x ^{3}-3x ^{2}+3x-1}\)

Próbowałem różnymi sposobami(wzory skróconego mnożenia, grupowanie...) ale nie mogę 3 znaleźć...
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

3 Pierwiastki Wielomianu

Post autor: piasek101 »

1

potem masz kwadratowe.
Warlok20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 509
Rejestracja: 1 paź 2011, o 16:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 156 razy
Pomógł: 3 razy

3 Pierwiastki Wielomianu

Post autor: Warlok20 »

Bo to jest testówka i ma takie odpowiedzi:

Można przedstawić w postaci iloczynu trzech równych czynników
Dla argumentu -1 przyjmuje wartość -2
Wartość równą -1 przyjmuje dla 3 różnych argumentów
Ma trzy różne pierwiastki.

Która?

Ja to rozpisałem tak:

\(\displaystyle{ 3x(x-1)(x ^{2}+x+1)}\)

Dobrze? Jak tak to co dalej?
Ostatnio zmieniony 18 lut 2013, o 20:47 przez Warlok20, łącznie zmieniany 1 raz.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

3 Pierwiastki Wielomianu

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ 1}\) jest pierwiastkiem. Podziel przez \(\displaystyle{ (x-1)}\) dostaniesz kwadratowe to delta wyjaśni co jest prawdziwe.
HuBson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 166
Rejestracja: 13 kwie 2012, o 00:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 14 razy

3 Pierwiastki Wielomianu

Post autor: HuBson »

\(\displaystyle{ w(x)=(x-1)(x^2+x+1)-3x(x-1)}\)
Ostatnio zmieniony 18 lut 2013, o 20:50 przez HuBson, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Igor V
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1605
Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 604 razy

3 Pierwiastki Wielomianu

Post autor: Igor V »

Można zastosować wzór na sześcian różnicy.
Warlok20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 509
Rejestracja: 1 paź 2011, o 16:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 156 razy
Pomógł: 3 razy

3 Pierwiastki Wielomianu

Post autor: Warlok20 »

Dlaczego tam jest \(\displaystyle{ -1}\)?

Przecież ze wzoru skróconego... \(\displaystyle{ x ^{3}-1=(x-1)(x ^{2}+x+1)}\)?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

3 Pierwiastki Wielomianu

Post autor: piasek101 »

Aby dla \(\displaystyle{ x=1}\) zawartość była \(\displaystyle{ =0}\)

[edit] A \(\displaystyle{ (x-1)^3}\)
Warlok20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 509
Rejestracja: 1 paź 2011, o 16:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 156 razy
Pomógł: 3 razy

3 Pierwiastki Wielomianu

Post autor: Warlok20 »

Kolega już wyżej poprawił i tam wychodzi delta mniejsza od 0 to jak mają być 3 pierwiastki?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

3 Pierwiastki Wielomianu

Post autor: piasek101 »

A kto Ci powiedział, że mają być trzy ? Przecież to była jedna z czterech - a trzy są do bani.
Warlok20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 509
Rejestracja: 1 paź 2011, o 16:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 156 razy
Pomógł: 3 razy

3 Pierwiastki Wielomianu

Post autor: Warlok20 »

Warlok20 pisze:Bo to jest testówka i ma takie odpowiedzi:

Można przedstawić w postaci iloczynu trzech równych czynników
Dla argumentu -1 przyjmuje wartość -2
Wartość równą -1 przyjmuje dla 3 różnych argumentów
Ma trzy różne pierwiastki.

Która?

Ja to rozpisałem tak:

\(\displaystyle{ 3x(x-1)(x ^{2}+x+1)}\)

Dobrze? Jak tak to co dalej?
To jest testówka i któraś z tych odpowiedzi jest poprawna zapewne jest to ostatnia ale nie wiem jak do niej dojść...
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

3 Pierwiastki Wielomianu

Post autor: piasek101 »

A ja stwierdzam, że (A) jest poprawna.
Awatar użytkownika
Igor V
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1605
Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 604 razy

3 Pierwiastki Wielomianu

Post autor: Igor V »

To jest jeden pierwiastek tyle że potrójny.
Warlok20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 509
Rejestracja: 1 paź 2011, o 16:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 156 razy
Pomógł: 3 razy

3 Pierwiastki Wielomianu

Post autor: Warlok20 »

W którym momencie użyć tego wzoru \(\displaystyle{ (a-b) ^{3}}\)?
Awatar użytkownika
Igor V
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1605
Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 604 razy

3 Pierwiastki Wielomianu

Post autor: Igor V »

Od razu \(\displaystyle{ x ^{3}-3x ^{2}+3x-1=(x-1) ^{3}}\)
ODPOWIEDZ