Równanie wielomianowe liceum poziom rozszerzony.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
elektrica
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 2 paź 2011, o 15:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 3 razy

Równanie wielomianowe liceum poziom rozszerzony.

Post autor: elektrica »

Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ x^{3} -(a^{2}-a+7)x-(3a^{2}-3a-6)=0}\) jeśli jednym z jego rozwiązań jest liczba
\(\displaystyle{ -1}\)
Dobra mam \(\displaystyle{ a_{1}= 3}\) i \(\displaystyle{ a_{2}= -2}\)
podstawiając pod a policzyłem kilka iksów lecz mi źle to wychodzi
trzeba zastosować później jakiś układ ale nie wiem jak i dlaczego. Mógłby ktoś ładnie rozpisać te zadanie i opisać co jak dlaczego?
szw1710

Równanie wielomianowe liceum poziom rozszerzony.

Post autor: szw1710 »

W tego rodzaju zadaniach należy jasno określić co jest niewiadomą, a co parametrem. Jak na razie, mamy wielomian dwóch zmiennych \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ a}\). Zapewne należało powiedzieć tak: ... jeśli jednym z jego rozwiązań jest liczba \(\displaystyle{ x=-1}\). To ważne.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Równanie wielomianowe liceum poziom rozszerzony.

Post autor: piasek101 »

Widocznie mylisz się w obliczeniach (wyznaczone a są ok). Pokaż.
ODPOWIEDZ