Witam, mam takie zadanie:
Wielomian \(\displaystyle{ w(x)=x ^{3} - (k+m)x ^{2}-(k-m)x+3}\) jest podzielny przez dwumiany: \(\displaystyle{ (x-1)}\) i \(\displaystyle{ (x-3)}\)
a) oblicz k i m
b) dla jakich x spełniona jest zalezność \(\displaystyle{ W(x) \le 0}\)?
No i w pierwszym podpunkcie obliczyłam \(\displaystyle{ W(1)}\) i \(\displaystyle{ W(3)}\);
\(\displaystyle{ W(1)=-2k+4=0}\) czyli \(\displaystyle{ k=2}\)
\(\displaystyle{ W(3)= 30 - 12k - 6m=0}\) czyli \(\displaystyle{ m=1}\)
Podstawiłam k i m do tego wielomianu i wyszło mi \(\displaystyle{ x ^{3}-3x ^{2}-x+3 = (x-3)(x-1)(x+1)}\)
czyli, żeby cały wielomian był mniejszy/równy 0, to zależność spełniona jest dla \(\displaystyle{ x=-1}\), tak?
Z góry dzięki za pomoc!
Wielomian mniejszy od 0
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Wielomian mniejszy od 0
Parametry wyliczone dobrze, nierówność rozwiązana źle - naszkicuj sobie ten wielomian na osi poziomej (charakterystyczny "wężyk") i sprawdź, gdzie jest poniżej osi.
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 6 lis 2012, o 20:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wro
- Podziękował: 1 raz
Wielomian mniejszy od 0
Aha, w takim razie będzie:
\(\displaystyle{ x \in ( -\infty; -1 \rangle \cup \left\langle 1;3\right\rangle}\) ?
\(\displaystyle{ x \in ( -\infty; -1 \rangle \cup \left\langle 1;3\right\rangle}\) ?
Ostatnio zmieniony 11 lut 2013, o 22:31 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości: \rangle.
Powód: Poprawa wiadomości: \rangle.