Równanie dwukwadratowe

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
matfizinf3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 6 lut 2013, o 19:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Równanie dwukwadratowe

Post autor: matfizinf3 »

Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ m}\) równanie
\(\displaystyle{ x^{4} + (m-3) x^{2} + m^{2} = 0}\)
ma cztery różne rozwiązania?

Wiem, że jest to równanie dwukwadratowe, aczkolwiek nie mogę sobie poradzić z wyliczeniem tego do końca. Proszę o pomoc
konrad509
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1841
Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska :D
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 323 razy

Równanie dwukwadratowe

Post autor: konrad509 »

\(\displaystyle{ t=x^2\\
\Delta>0\\
t_1\cdot t_2>0\\
t_1+t_2>0}\)
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Równanie dwukwadratowe

Post autor: yorgin »

Po podstawieniu \(\displaystyle{ x^2=t}\) równanie \(\displaystyle{ t^2+(m-3)t+m^2}\) powinno dodatnią deltę i dwa dodatnie pierwiastki.
ODPOWIEDZ