wartości paramterów a, b i c
-
- Użytkownik
- Posty: 306
- Rejestracja: 11 cze 2012, o 16:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 98 razy
wartości paramterów a, b i c
Dla jakich wartości parametrów \(\displaystyle{ a}\), \(\displaystyle{ b}\) i \(\displaystyle{ c}\) wielomian \(\displaystyle{ w(x) = x^{5} + ax^{4} - bx^{3} - 3bx^{2} + 2cx + 12}\) jest podzielny przez wielomian \(\displaystyle{ q(x) = x^{3} + 4x^{2} + x - 6}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: R do M
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 234 razy
wartości paramterów a, b i c
Wielomian \(\displaystyle{ w(x)}\) będzie podzielny przez \(\displaystyle{ q(x)}\) jeśli pierwiastki \(\displaystyle{ q(x)}\) będą pierwiastkami \(\displaystyle{ w(x)}\).
\(\displaystyle{ q(x)=(x+3)(x+2)(x-1)}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} w(-3)=0\\ w(-2)=0 \\ w(1)=0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ q(x)=(x+3)(x+2)(x-1)}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} w(-3)=0\\ w(-2)=0 \\ w(1)=0 \end{cases}}\)