podzielnosc wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
dzun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 306
Rejestracja: 11 cze 2012, o 16:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 98 razy

podzielnosc wielomianu

Post autor: dzun »

Wielomian \(\displaystyle{ V(x) = x^{6} - x^{4} + ax^{3} - x + b}\) jest podzielny przez wielomian \(\displaystyle{ F(x) = x^{2} - x}\). Wyznacz \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\), rozłóż wielomian na czynniki i wyznacz jego miejsca zerowe.
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6908
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

podzielnosc wielomianu

Post autor: Mariusz M »

\(\displaystyle{ b=0\\
V\left( 1\right)=0\\}\)
dzun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 306
Rejestracja: 11 cze 2012, o 16:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 98 razy

podzielnosc wielomianu

Post autor: dzun »

dzieki ;]
ODPOWIEDZ