3 rozne pierwiastki
-
- Użytkownik
- Posty: 306
- Rejestracja: 11 cze 2012, o 16:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 98 razy
3 rozne pierwiastki
Witam,
mam takie zadanko:
dla jakich wartości parametru m równanie \(\displaystyle{ x^{5} + (1 - 2m)x^{3} + (m^{2} - 1)x = 0}\) ma \(\displaystyle{ 3}\) różne pierwiastki rzeczywiste
\(\displaystyle{ x(x^{4} + (1 - 2m)x^{2} + (m^{2} - 1)) = 0}\)
\(\displaystyle{ x^{2} = t}\)
\(\displaystyle{ t^{2} + (1 - 2m)t + m^{2} - 1 = 0}\)
zał:
1. \(\displaystyle{ \Delta > 0}\)
\(\displaystyle{ t_{1}t_{2} < 0}\) (dwa różne pierwiastki) \(\displaystyle{ \Leftrightarrow m \in \{-1, 1\}}\)
2. \(\displaystyle{ \Delta = 0}\)
\(\displaystyle{ t > 0 \Leftrightarrow m = \frac{5}{4}}\)
Odp.\(\displaystyle{ m \in (-1, 1) \cup \left\{ \frac{5}{4} \right\}}\)
nie rozumiem 2 warunku \(\displaystyle{ \Delta = 0}\) i \(\displaystyle{ t > 0}\)
mam takie zadanko:
dla jakich wartości parametru m równanie \(\displaystyle{ x^{5} + (1 - 2m)x^{3} + (m^{2} - 1)x = 0}\) ma \(\displaystyle{ 3}\) różne pierwiastki rzeczywiste
\(\displaystyle{ x(x^{4} + (1 - 2m)x^{2} + (m^{2} - 1)) = 0}\)
\(\displaystyle{ x^{2} = t}\)
\(\displaystyle{ t^{2} + (1 - 2m)t + m^{2} - 1 = 0}\)
zał:
1. \(\displaystyle{ \Delta > 0}\)
\(\displaystyle{ t_{1}t_{2} < 0}\) (dwa różne pierwiastki) \(\displaystyle{ \Leftrightarrow m \in \{-1, 1\}}\)
2. \(\displaystyle{ \Delta = 0}\)
\(\displaystyle{ t > 0 \Leftrightarrow m = \frac{5}{4}}\)
Odp.\(\displaystyle{ m \in (-1, 1) \cup \left\{ \frac{5}{4} \right\}}\)
nie rozumiem 2 warunku \(\displaystyle{ \Delta = 0}\) i \(\displaystyle{ t > 0}\)
Ostatnio zmieniony 9 lut 2013, o 20:18 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 138
- Rejestracja: 22 sty 2013, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 34 razy
- Pomógł: 12 razy
3 rozne pierwiastki
Pamiętaj że \(\displaystyle{ t=x^2}\) dlatego jeśli w warunku 2. \(\displaystyle{ \Delta=0}\) równanie z \(\displaystyle{ t}\) ma jedno rozwiązanie, a więc dla \(\displaystyle{ t>0}\) znajdziemy dwa różne \(\displaystyle{ x}\) spełniające równanie (\(\displaystyle{ \sqrt{t}}\) oraz \(\displaystyle{ -\sqrt{t}}\)) trzecim rozwiązaniem jest oczywiście \(\displaystyle{ x=0}\) wyłączony przed nawias.
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
3 rozne pierwiastki
Równanie kwadratowe masz z podstawienia - było czwartego stopnia.
Zauważ, że gdy kwadratowe miałoby dwa ujemne rozwiązania to wyjściowe z x-sem nie miałoby żadnego.
Podobnie - jeśli kwadratowe miałoby jedno ujemne to nici z rozwiązań wyjściowego.
Ale jeśli ma jedno dodatnie (np. 9) to wyjściowe ma dwa, bo masz \(\displaystyle{ x^2=9}\).
Zauważ, że gdy kwadratowe miałoby dwa ujemne rozwiązania to wyjściowe z x-sem nie miałoby żadnego.
Podobnie - jeśli kwadratowe miałoby jedno ujemne to nici z rozwiązań wyjściowego.
Ale jeśli ma jedno dodatnie (np. 9) to wyjściowe ma dwa, bo masz \(\displaystyle{ x^2=9}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 306
- Rejestracja: 11 cze 2012, o 16:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 98 razy
3 rozne pierwiastki
dzieki ;]
teraz mam takie jedno pytanie, po co 2 warunek na \(\displaystyle{ \Delta = 0}\) skoro przed nawiasem jest już wiadome, że \(\displaystyle{ x = 0}\)?
teraz mam takie jedno pytanie, po co 2 warunek na \(\displaystyle{ \Delta = 0}\) skoro przed nawiasem jest już wiadome, że \(\displaystyle{ x = 0}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 306
- Rejestracja: 11 cze 2012, o 16:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 98 razy
3 rozne pierwiastki
ale mam wyliczone dwa pierwiastki z delty i jeden pierwiastek przed nawiasem, wiec po co 2 warunek?
-
- Użytkownik
- Posty: 306
- Rejestracja: 11 cze 2012, o 16:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 98 razy
3 rozne pierwiastki
skoro \(\displaystyle{ x^{2} = t}\), to dlaczego \(\displaystyle{ t_{1}t_{2} < 0}\) ?
Patrzymy na warunek \(\displaystyle{ x^{2} = t}\) dopiero później czy jak?
Patrzymy na warunek \(\displaystyle{ x^{2} = t}\) dopiero później czy jak?
- bb314
- Użytkownik
- Posty: 871
- Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Namysłów
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 321 razy
3 rozne pierwiastki
\(\displaystyle{ \blue x^{5} + (1 - 2m)x^{3} + (m^{2} - 1)x = 0}\)
\(\displaystyle{ xleft[x^4+(1 - 2m)x^2+(m^2-1) = 0 green Rightarrow
ed x_1=0}\) pierwiastek rzeczywisty
lub
\(\displaystyle{ x^2=t}\)
\(\displaystyle{ t^2+(1 - 2m)t+(m^2-1) = 0}\)
to równanie musi dać jeden pierwiastek dodatni i jeden ujemny, bo z tego ujemnego nie będzie pierwiastka
kwadratowego (\(\displaystyle{ t<0\ \to\ \ x^2<0\ \to}\) brak rozwiązań rzeczywistych),
a z dodatniego będą dwa pierwiastki rzeczywiste \(\displaystyle{ x=\sqrt t\ \ \vee\ \ x=-\sqrt t}\)
czyli warunki takie
\(\displaystyle{ \Delta >0\ \wedge \ \ t_1\cdot t_2<0\ \ \to\ \ x_2=\sqrt{t_2}\ \ \vee\ \ x_3=-\sqrt{t_2}}\)
lub
\(\displaystyle{ \Delta=0\ \ \wedge\ \ t_1+t_2>0}\) co daje \(\displaystyle{ t_1=t_2\ \ \to\ \ x_2=\sqrt{t_2}\ \ \vee\ \ x_3=-\sqrt{t_2}}\)
\(\displaystyle{ xleft[x^4+(1 - 2m)x^2+(m^2-1) = 0 green Rightarrow
ed x_1=0}\) pierwiastek rzeczywisty
lub
\(\displaystyle{ x^2=t}\)
\(\displaystyle{ t^2+(1 - 2m)t+(m^2-1) = 0}\)
to równanie musi dać jeden pierwiastek dodatni i jeden ujemny, bo z tego ujemnego nie będzie pierwiastka
kwadratowego (\(\displaystyle{ t<0\ \to\ \ x^2<0\ \to}\) brak rozwiązań rzeczywistych),
a z dodatniego będą dwa pierwiastki rzeczywiste \(\displaystyle{ x=\sqrt t\ \ \vee\ \ x=-\sqrt t}\)
czyli warunki takie
\(\displaystyle{ \Delta >0\ \wedge \ \ t_1\cdot t_2<0\ \ \to\ \ x_2=\sqrt{t_2}\ \ \vee\ \ x_3=-\sqrt{t_2}}\)
lub
\(\displaystyle{ \Delta=0\ \ \wedge\ \ t_1+t_2>0}\) co daje \(\displaystyle{ t_1=t_2\ \ \to\ \ x_2=\sqrt{t_2}\ \ \vee\ \ x_3=-\sqrt{t_2}}\)