Wyznacz liczbę, która jest pierwiastkiem wielomianu
dla każdego m R
Wyznacz pierwiastek wielomianu dla każdego m.
Wyznacz pierwiastek wielomianu dla każdego m.
x=2
zeby sie m skrocilo musi byc
x^2=2x
sparwdzamy x=0 i x=2 i wychodzi
zeby sie m skrocilo musi byc
x^2=2x
sparwdzamy x=0 i x=2 i wychodzi
- bisz
- Użytkownik
- Posty: 572
- Rejestracja: 13 paź 2004, o 18:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 27 razy
Wyznacz pierwiastek wielomianu dla każdego m.
z ciekawosci potraktowalem to matlabem i odrzekł mi:
x =
[ 2]
[ 1/2*m-1+1/2*(m^2-4*m)^(1/2)]
[ 1/2*m-1-1/2*(m^2-4*m)^(1/2)]
pewnie z cardana to sie wzielo, albo i sie myle
x =
[ 2]
[ 1/2*m-1+1/2*(m^2-4*m)^(1/2)]
[ 1/2*m-1-1/2*(m^2-4*m)^(1/2)]
pewnie z cardana to sie wzielo, albo i sie myle