Dla jakich \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) równanie \(\displaystyle{ x ^{3} + ax + b = 0}\) ma trzy pierwiastki takie, że:
\(\displaystyle{ x _{1} = x _{2} = x _{3} + 6}\) ?
Czy \(\displaystyle{ 0}\) będzie jednym z pierwiastków?
dla jakich a i b równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
dla jakich a i b równanie
Ze wzorów Viete'a:
\(\displaystyle{ x_1+x_2+x_3=3x_1-6=0\Rightarrow x_1=x_2=2,\,x_3=-4\\\\
x_1x_2+x_1x_3+x_2x_3=-12=a\\\\
-x_1x_2x_3=16=b}\)
\(\displaystyle{ x_1+x_2+x_3=3x_1-6=0\Rightarrow x_1=x_2=2,\,x_3=-4\\\\
x_1x_2+x_1x_3+x_2x_3=-12=a\\\\
-x_1x_2x_3=16=b}\)
- kominkowa
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 8 lut 2013, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań, Wlkp
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 14 razy
dla jakich a i b równanie
Skorzystaj z równości wielomianów, tzn...:
Oznaczając \(\displaystyle{ W(x)= x^{3} +ax+b}\), \(\displaystyle{ W(x)}\) ma max. 3 pierwiastki. Zapisz \(\displaystyle{ W(x)}\) w postaci iloczynowej, wykorzystując podane w treści pierwiastki oraz fakt, że przy najwyższej potędze współczynnik wynosi 1. Potem wymnóż i przyrównaj odpowiednie współczynniki. Tadaaam.
Oznaczając \(\displaystyle{ W(x)= x^{3} +ax+b}\), \(\displaystyle{ W(x)}\) ma max. 3 pierwiastki. Zapisz \(\displaystyle{ W(x)}\) w postaci iloczynowej, wykorzystując podane w treści pierwiastki oraz fakt, że przy najwyższej potędze współczynnik wynosi 1. Potem wymnóż i przyrównaj odpowiednie współczynniki. Tadaaam.
-
- Użytkownik
- Posty: 375
- Rejestracja: 15 wrz 2011, o 20:05
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 122 razy
dla jakich a i b równanie
Jak ta postać iloczynowa będzie właśnie wyglądać? Cieżko mi z tych danych ją zapisać..
- kominkowa
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 8 lut 2013, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań, Wlkp
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 14 razy
dla jakich a i b równanie
\(\displaystyle{ W(x)=1(x- x_{1})(x- x_{2})(x-x_{3})}\)
\(\displaystyle{ x_{3}=x_{1}-6}\)
\(\displaystyle{ W(x)=(x-x_{1})^{2}(x-x_{1}+6)}\)
\(\displaystyle{ x_{3}=x_{1}-6}\)
\(\displaystyle{ W(x)=(x-x_{1})^{2}(x-x_{1}+6)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 375
- Rejestracja: 15 wrz 2011, o 20:05
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 122 razy
dla jakich a i b równanie
\(\displaystyle{ W(x) = x ^{3} + (3x _{1} ^{2} - 12x _{1})x + 12x ^{2} - 3x _{1} x ^{2} - x _{1} ^{3}}\)
Prawdę mówiąc nie wiem co dalej zrobić...
Prawdę mówiąc nie wiem co dalej zrobić...
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
dla jakich a i b równanie
Przelicz jeszcze raz, bo jest błąd. Potem przyrównaj współczynniki wielomianu odpowiednio do \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\). Wyjdzie tak jak w miom poście wyżej.